*Nettavisen* Økonomi.

Full krangel i takstbransjen

Foto: Scanpix

DnB NOR Eiendom ønsker å knytte til seg takstmenn som kun skal jobbe for dem. Det reagerer Norges Takseringsforbund kraftig på.

20.03.06 07:40

For én måned siden fikk alle landets takstmenn et brev fra DNB NOR Eiendom, med tilbud om å jobbe eksklusivt for eiendomskjeden.

- Det er faktisk ganske ødeleggende for takseringsbransjen. Det ødelegger takstmannens nøytralitet og integritet på en ganske så vond måte, sier administrerende direktør Arne Støbakk i Norges Takseringsforbund til TV 2 Nyhetene.

Takseringsforbundet og DnB NOR Eiendom har i flere uker forsøkt å komme til enighet, men nå er det slutt på dialogen.

Skylder på forsikringsselskapet
Mens Takseringsforbundet er redd for takstmannens nøytralitet, er DNB NORs ønske om samarbeid basert på et krav fra deres forsikringsselskap.

- Vi ønsker en lavest mulig pris på eierskifteforsikring. For å få til det stiller forsikringsselskapet krav om en bedre takst enn det vi har i dag, sier markedssjef Rune Garborg i DnB NOR Eiendom til TV 2 Nyhetene.

Det betyr at takstmennene må velge om de vil jobbe kun for DnB NOR Eiendom eller ikke.

- Takstmenn som ikke kan garantere den leveransen overfor forbrukerne vil ikke prioriteres, påpeker Garborg.

Kan jukse på mangelliste
Støbakk i Norges Takseringsforbund tror det er selgerne som vil komme dårligst ut av en slik eksklusiv ordning. De frykter at takstmennene vil føle seg presset til å legge taksten slik at budene blir høye.

I tillegg kan mangler noteres slik at forsikringsselskapet har ryggen fri ved en mulig konflikt i etterkant.

Garborg har problemer med å forstå argumentene. Han sier han har så stor tro på takstmennene og deres integritet at verdivurderingene settes på et helt nøytralt grunnlag.

DnB NOR Eiendom vil gjennomføre planen, men alle takstmenn som hopper på tilbudet vil bli møtt med suspensjon fra interesseorganisasjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.