NA24.no

Full krig i Stortinget

Sist oppdatert:
KrF, Høyre, Frp og Venstre raser over at de rødgrønne har bestemt at opposisjonen ikke skal få behandle forslaget om at Norge må ta avstand fra norsk boikott av Israel.

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): - Dette er en uklok maktarroganse, raste Krf-leder Dagfinn Høybråten.

Anklagene haglet etter at stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) anbefalte stortinget å avvise forslaget fra de parlamentariske lederne Erna Solberg (H), Lars Sponheim (V), Dagfinn Høybråten (KrF) og Siv Jensen (Frp).

- Så mye var samarbeidsinvitasjonen og romsligheten fra regjeringen ovenfor opposisjonen verdt. Så lenge varte den, utbrøt Siv Jensen da hun anklaget regjeringen til å misbruke sitt stortingsflertall til en total maktdemonstrasjon.

- Smittet fort
Hun er spesielt skuffet over SV som i opposisjon har ønsket å behandle alle saker i Stortinget.

- Aps maktarroganse er velkjent, men at den så raskt smittet over til SV og Sp er oppsiktsvekkende, sier Jensen

Frps parlamentariske leder mener det er i strid med Grunnloven at mindretallets synspunkter ikke kommer fram i Stortinget gjennom en behandling og avstemning.

Det ble full konfrontasjon mellom regjeringspartiene og opposisjonspartiene fordi mindretallet nå ikke ikke en gang får mulighet til å behandle saken, selv om det på forhånd var klart at det er flertall for regjeringens politikk.

- Aldri sett maken
Jensen påpeker at en avstemning ville kunne avdekke om regjeringen har full oppslutning fra sine egne representanter i Ap og Sp når det gjelder boikott av Israel.

- Stortingsflertallet sørger nå aktivt for at regjeringen ikke får vite Stortingets syn på saken, sier hun.

Høyres Erna Solberg mener at flertrallets avskjæring av opposisjonen mangler sidestykke på Stortinget. Hun har sittet på Stortinget i 16 år.

- Jeg har aldri opplevd at en sak er blitt avvist bare fordi en ikke ønsker en debatt, sier hun.

Hun mener at presidentskapet gjennom sin tilrådning vil øke konflikten mellom flertallet og mindretallet i stortinget.

- Makta rår, men jeg tror det flertallet nå gjør skaper mer skade enn det en åpen debatt ville ført til, legger Solberg til.

- Uklok og udemokratisk
Dagfinn Høybråten synes også at avvisningen er oppsiktsvekkende.

- Det er en uklok maktdemonstrasjon. Den er udemokratisk og stikk i strid med regjeringens erklærte ønske om dialog og samarbeid. Det lover ikke godt, sier han.

Han mener regjeringen går glipp av å sende et entydig budskap til Israel om at Norge ikke støtter noen boikott.

Høybråten sier at det underlig at en sak som i så stor grad blir diskutert av stortingsrepresentanter utenfor Stortinget ikke skal kunne behandles i Stortinget.

Jagland brukte sin dobbelstemme for å få flertall i presidentskapet for at Stortinget ikke skal behandle forslaget fra

opposisjonen. SV og Ap fulgte presidentskapets tilrådning.

Sv i Stortinget stiller seg samlet bak regjeringens politikk. Parlamentarisk leder for SV, Inge Ryan, mener at det ikke er oppsiktsvekkende at SV som parti jobber for en annen politikk. Han mener tvert imot at det er vanlig og nødvendig for å holde et demokrati levende.

TV 2 Nettavisen kommer med mer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere