Gå til sidens hovedinnhold

Full krig om tidenes skatt

«Alle» vil ha kloa i kjempeskatten.

I fjor gikk nyheten jorden rundt om at verdens største sunkne skatt var blitt funnet, så krevde Spania å få den utlevert fra skattejegerne som fant den. Nå har Peru også øynet muligheten for å få fylt skattekistene.

NA24 - din næringslivsavis

I mai begjærte Spania offisielt å få utlevert skatten, som er hentet opp fra et sunket skip, bestående av rundt en halv million sølv- og gullmynter anslått til å være verdt 500 millioner dollar, om lag 2,7 milliarder kroner etter dagens kurs.

Tirsdag i forrige uke leverte så Peru inn et krav om å få utlevert all informasjon om gigantfunnet ettersom lasten var på vei fra det som i dag er Peru, ifølge Reuters.

Men om ikke den potensielle kampen mellom Peru, Spania og Odyssey skulle være nok spås det nå også om at mange flere vil blande seg inn i jakten. I et intervju med Tampa Tribune sier presidenten i skattejaktselskapet, Mark Gordon, at han forventer at en haug med arvinger vil melde seg på. Han tror at skatten i utgangspunktet tilhørte private kjøpmenn, som i dag har arvinger som har lyst på penger.

- Det er masse forskning offentlig tilgjengelig som sier at over to tredjedeler av lasten tilhørte private handelsmenn. Vi kan fortelle deg hvem som lastet den om bord, og hvem som ventet å motta den, sier Gordon.

Kjempeskatt
På bakgrunn av undersøkelser foretatt av marine- og mynteksperter hevder Spania de kan bevise at skatten ble tatt fra skipet «Nuestra Senora de las Mercedes», et spansk krigsskip med over 200 menn om bord, som ble senket av den britiske marinen i 1804.

Det var det amerikanske selskapet Odyssey Marine Exploration som i midten av mai i fjor meldte at de hadde funnet skatten noen mil vest for den britiske enklaven Gibraltar på mer enn 1.000 meters dyp.

Hemmelig skattejakt
Skattejakten til selskapet var superhemmelig og gikk under kodenavnet «Black Swan».

Odyssey Marine Exploration er børsnotert, og da nyheten ble kjent hoppet aksjen med hele 81 prosent på børsen i USA. Selskapet, som verken oppgir kvartalsresultater eller leverer guidinger, har hele tiden vært ytterst sparsommelige med opplysninger knyttet til «Black Swan».

Allerede et par uker etter nyheten sendte myndighetene i Spania et juridisk krav for å presse Odyssey til å oppgi informasjon om skipet. Det ble sågar igangsatt en kriminaletterforskning av de spanske myndighetene. De spanske myndighetenes advokat var tidlig ute og signaliserte at landet ikke gir fra seg rettigheter uavhengig av skipets alder.

- Det er veldig stor grunn til å tro at det Odyssey har gjort er å tømme et sunket spansk skip for verdier. Det er derfor vi ser en ekstraordinær manøver for å opprettholde hemmeligholdet, har advokaten og undervannsarkeologen Jim Goold sagt tidligere, ifølge Fortune.

Spania krever at skatten i sin helhet skal tilbakeleveres fordi marinefartøy, i henhold til suverenitetsprinsippet, tilhører nasjonen som sjøsatte dem.

- Det er eiendommen til den spanske marinen, myndigheter og folk, og vi vil ha alt igjen, sa admiral Teodoro de Leste Contreras i mai, ifølge Associated Press.

Nå som Peru også har blandet seg inn har det oppstått en ny situasjon, som Odyssey ønsker velkommen.

- Vi tror at Perus krav fremmer et betydelig og tidsriktig spørsmål, som relaterer til om en tidligere koloni eller den koloniserte innfødte befolkningen kan motta de kulturelle og finansielle fordelene av kulturarv under vann, sier Odysseys Greg Stemm i en uttalelse, ifølge Reuters.

Pirat og presidentkandidat
Når verdensnyheten om funnet ble kjent ble det sågar også et lite politisk oppstyr i USA. Den tidligere presidentkandidaten John Edwards var investor i hedgefondet Fortress, som er en av Odysseys største eiere. I tabloider ble han fremstilt som en pirat som stjal fra spanjolene.

Odyssey Marine Exploration virksomhet er av natur er ganske uforutsigbar. I 2003 fant selskapet skipet SS Republic utenfor den amerikanske delstaten Georgia, og ved utgangen av 2006 skal Odyssey ha solgt mynter fra dette vraket verdt 33 millioner dollar, men det skal være atskillig mer der det kommer fra. Selskapet har signalisert at dette kan ta opptil 20 år.

Odyssey Marine Exploration har en markedsverdi på 231,74 millioner dollar, noe som er under halvparten av den anslåtte verdien på kjempefunnet.

Tidligere har Odyssey sagt at de tror en domstol vil tilkjenne dem mesteparten av skatten.

Før «Black Swan» skal verdens mest verdifulle skipsvrak være spanske «Nuestra Senora de Atocha», som sank utenfor Florida i 1622. Dette ble funnet i 1985 og skal ha inneholdt mynter og annet til en verdi av 400 millioner dollar, snaut to milliarder kroner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Kilder: Fortune, Associated Press, Reuters, Tampa Tribune, Brandeton Herald og Washington Times.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?