*Nettavisen* Økonomi.

Full krise for Bitcoin

MtGox-sjef Mark Karpeles har trukket seg fra Bitcoin Foundation og selskapet hans er nå søkk vekk.

MtGox-sjef Mark Karpeles har trukket seg fra Bitcoin Foundation og selskapet hans er nå søkk vekk. Foto: (Scanpix/Bitcoin Foundation)

Den største aktøren er plutselig borte - kan ha tapt 350 millioner dollar.

25.02.14 09:38

Den digitale valutaen Bitcoin står nå overfor sin kanskje største tillitskrise noen gang. Som Nettavisen NA24 tidligere har skrevet om, suspenderte flere av de store Bitcoin-børsene deler av sin handel, etter at det ble avdekket en fundamental svakhet i systemet.

Svakheten, omtalt som «transaction malleability», gjør det i praksis mulig for en uærlig aktør å få betalt flere ganger.

Største aktøren søkk vekk

Nå kan det se ut som om problemet virkelig har materialisert i en krise. Det som frem til nylig har vært klar største, og dermed av mange ansett som den mest seriøse aktøren i markedet, MtGox, har lagt ned nettsiden sin og totalt slettet sin Twitter-konto. Ifølge Bitcoin Chart, har de hatt en markedsandel på 35 prosent.

Et dokument som utgir seg for å være et internt krisedokument fra tjenesten, beskriver at problemet er at selskapet har mistet over 744.000 bitcoins som en følge av svakheten som gjør at kundene kunne ta ut penger flere ganger.

744.000 bitcoins tilsvarer rundt seks prosent av alle bitcoins.

Verdien på Bitcoins har stupt den siste tiden, men i skrivende stund omsetter Bitstamp valutaen for 470 dollar, noe som verdsetter tapet til rundt 350 millioner dollar. Den lave verdien på Bitcoin nå er derimot i stor grad på grunn av MtGox-krisen, verdien lå i januar på rundt 900 dollar.

Om dokumentet er ekte eller ei er ikke kjent, men MtGox sammenbrudd ser ut til å være en realitet. MtGox trakk seg i helga fra Bitcoin Foundation-styret, og selskapet har gjort seg utilgjengelig for alle.

Solid tillitssmell

Nedleggelsen av tjenesten betyr trolig at alle som har benyttet MtGox som digital lommebok nå har mistet pengene sine, men dette er ikke bekreftet.

Noen av de andre største aktørene på markedet har nå gått sammen om en felles uttalelse der de tar full avstand fra både MtGox og måten de har operert på.

«Det tragiske tillitsbruddet mot brukerne av MtGox er et resultatet av ett enkelt selskaps handlinger, og reflekterer ikke styrken eller verdien på bitcoin eller den digitale valutaindustrien.»

I uttalelsen melder de at de i tiden fremover vil jobbe hardt for å gjenopprette tilliten til valutaen.

Krisen kommer på mange måter på et verst mulig tidspunkt, etter at valutaen sakte, men sikkert, har opparbeidet seg stadig mer tillit i mange land.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.