Full krise i Acta

Legger ned datter, sparker ansatte og aksjen stuper.

07.02.12 13:36

Finanstilsynet melder at de har gitt selskapet Acta Asset Management, som eies av det børsnoterte finansrådgivningsselskapet Acta Holding, beskjed om at de vurderer å tilbakekalle samtlige tillatelser til å yte investeringstjenester i henhold til verdipapirhandelloven.

Finanshuset på sin side melder at de nå legger ned datterselskapet Acta Asset Management.

- Flere vil miste jobben

- Alt er fint håndterbart. Rent finansielt har vi det bra. Virksomheten går i pluss minus null, konsernet har ingen gjeld og 270 millioner kroner i banken, sier gründer og styreformann Alfred Ydstebø til NA24.

Han vil ikke tallfeste hvor mye Acta må ta i tap på Finanstilsynets avgjørelse.

- Vi har utsatt resultatfremleggelsen med to uker og vil komme nærmere tilbake til det da, sier Ydstebø.

Varselet om tilbakekall kommer etter at Finanstilsynet har gjennomført tilsyn hos Acta Asset Management AS. Acta Asset Management AS er gitt frist til 24. februar til å gi sin uttalelse til forhåndsvarselet. Etter dette vil Finanstilsynet foreta en endelig vurdering.

Acta fikk beskjeden på fredag og har gjennom helgen og frem til tirsdag jobbet med planen om nedleggelse. Ydstebø sier imidlertid at en nedleggelse ville ha skjedd i løpet av våren uansett, men at de nå som følge av beslutningen fra Finanstilsynet har fremskyndet prosessen.

- Gitt de regulatoriske og markedsmessige forhold måtte kostnadsbasen ned, sier Ydstebø til NA24.

Dermed har ikke dette Acta-selskapet lenger lov til å motta og formidle ordrer i finansielle instrumenter.

Kutter kostnadene
I tillegg skal Acta kutte kostnadene kraftig.

- Gitt dagens utfordrende markedsforhold og overnevnte strategiendringer, vil konsernet redusere sine kostnader i størrelsesorden 120 millioner kroner. Dette vil bli gjort gjennom ulike tiltak og vil dessverre innebære en viss nedbemanning, skriver Acta på sine sider.

- Hvor mange mister jobben?

- Det ønsker jeg ikke å tallfeste, men det er klart at flere vil miste jobben, sier Ydstebø.

Stuper på børsen
Nyheten rammer også Acta på Oslo Børs, der aksjen faller med 28,6 prosent til 1 krone og en markedsverdi på 258 millioner kroner.

De fem siste årene har vært grusomme for aksjonærene, som har måttet se at over 97 prosent av verdiene har forduftet.

Her kan du følge utviklingen på Oslo Børs

Kort tid siden sist
Dette skjer kun kort tid etter at Acta meldte at de skulle legge ned et annet av sine datterselskaper.

Rett før jul ble kortene i Acta Kapitalforvaltning kastet, og de leverte tilbake konsesjonen.

Den avgjørelsen kom etter at selskapet hadde møtt en strøm av krav fra kunder i både Norge og Sverige om betydelig beløp.

På de to toppårene 2006 og 2007 hadde Acta Kapitalforvaltning overskudd på totalt 1,4 milliarder kroner, og eierne tok ut 950 millioner kroner i utbytte.

Så begynte nedturen etter at selskapets salg av såkalte «strukturerte spareprodukter» kom i søkelyset. Kritikerne mente at Acta Kapitalforvaltning solgte produkter der kundene var dømt til å tape, og forbrukerombud Bjørn Erik Thom leverte krass kritikk for «villedende markedsføring».

Les mer: Acta Kapital blir avskiltet

Samles i et selskap
Acta melder nå at de vil slå satsingen i Norge inn i ett selskap, det nåværende datterselskapet Acta Markets.

- Dette er et solid og lønnsomt selskap som danner et godt fundament for denne satsningen. Selskapet vil bygges opp ved både ekstern og konsernintern rekruttering, skriver Acta.

- Den foreslåtte løsningen vil etter Actas mening på en god måte ivareta alle kundenes interesser. Samtlige kunder blir kontaktet og tilbudt å inngå avtale med Acta Markets, og Finanstilsynet er informert om dette.

Virksomheten i Sverige, som drives i selskapet Acta Finans AB, vil også bli tilknyttet Acta Markets. Selskapet vurderer også alternativer for satsningen mot større kunder og nye deler av verdikjeden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag