NA24.no

Full krise i Crew

Sist oppdatert:
Må ta kjempenedskrivninger og henter penger i kriseemisjon. Les også: Krever mer informasjon fra Crew

Gullselskapet Crew legger frem tall for tredje kvartal på fredag, men allerede i dag kommer flere detaljer fra rapporten.

NA24 - din næringslivsavis

I en børsmelding varsler selskapet at det vil hente inn penger i en emisjon allerede om to uker. Det er ikke opplyst hvor mye penger selskapet skal hente inn.

Milliardnedskrivninger
I tillegg til emisjonen varsler selskapet også om store nedskrivninger, både i forbindelse med Lefa, Nalunaq og Nugget Pond. Ved Lefa vurderer selskapet goodwillnedskrivninger med opptil 105 millioner dollar. Ved Nalunaq må selskapet ta omtrent 46 millioner dollar i nedskrivninger og ved Nugget Pond tas det 9 millioner i nedskrivninger.

Tilsammen kan dermed nedskrivningene beløpe seg til over en milliard kroner.

Børsmeldingen kom etter at Oslo Børs suspenderte aksjen fra handel på mistanke om ulik informasjon i markedet. Selskapets aksjer er fortsatt suspendert, og ifølge børsen avventer man nå en utdypende melding fra selskapet før handelen kan starte opp igjen.

Ny kriseemisjon
Så sent som i sommer hentet selskapet inn 325 millioner kroner i en emisjon, og ved utløpet av andre kvartal var egenkapitalen på 471 millioner dollar. Nå kan godt og vel en tredjedel av denne være radert bort i løpet av få måneder.

Dermed kan krisen forsterkes for gullselskapet der milliardær Jens Ulltveit-Moe er storaksjonær.

Ved utgangen av kvartalet hadde selskapet 27,9 millioner dollar i kontanter, et beløp som har krympet i oktober. Selskapet skriver likevel at det forventer å ha nok kontanter til å betale renter til obligasjonseierne i desember. De har leid inn RBC Capital Markets som finansiell rådgiver.

Rammet av regn
Crew opplyser at de hadde en samlet gullproduksjon på 66.996 unser i tredje kvartal. I samme periode ble 73.554 unser foredlet, mens 71.769 unser ble solgt med en gjennomsnittlig realisert gullpris på 871 dollar per unse.

Prosesseringskapasiteten ble redusert i tredje kvartal på grunn av regnsesongen, og et ikke planlagt reparasjonsarbeid med drivmotoren ved møllen Ball Mill 01.

Til tross for uforutsette utfordringer som inntraff i tredje kvartal har oppgraderings- og rettelsesprogrammet ved Lefa-prosjektet utviklet seg. Utviklingen har medført at de suspenderer virksomheten ved Nalunaq med virkningen innen utgangen av året.

Revidert guiding
De kommer også med en revidert guiding på produksjonen fra Lefa-prosjektet. For 2009 venter de at produksjonen vil ligge på 310.000 unser med en snittkostnad på 488 dollar per unse. Dette skyldes forsinkelser i forbindelse med reparasjonsarbeid på Ball Mill 01.

Etter 2009 venter Crew at den årlige produksjonen vil vokse fra 320.000 til 360.000 unser hvor driftkostnadene vil ligge i området mellom 390 og 440 dollar per unse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere