*Nettavisen* Økonomi.

Full maktkamp i IMF

Dominique Strauss-Kahn, sjef for IMF Foto: (Scanpix)

Europeiske stormakter bruker milliardbeløp for å beholde styreplassene i pengefondet.

04.10.09 16:48

Den siste tiden har de gamle europeiske stormaktene kommet under press fra andre land, som mener de er overrepresentert i styret til Det internasjonale pengefondet, IMF. IMF bare en av organisasjonene der fremadstormende land som Kina, India og Brasil prøver å få mer makt, med den argumentasjon at konsentrasjonen av den økonomiske makten i verden er i endring.

NA24 - din næringslivsavis

- De må gi mer stemme til de fattigste landene, ha færre europeiske seter og bli kvitt det amerikanske vetoet, sier Caroline Pearce, rådgiver til den ideelle organisasjonen OXFAM, til Associated Press.

USA har ikke en nedskrevet vetorett, men da alle avgjørelser må ha minst 85 prosent støtte, og amerikanerne sitter med nesten 17 prosent av stemmene har de det i praksis. I IMFs styre sitter for øvrig Tyskland, Frankrike og Storbritannia, men Japan som eneste ikke-vestlige medlem. Disse fem landene kontrollerer 38,37 prosent av stemmene til de til sammen 186 medlemslandene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vil beholde styreplassen
Storbritannias finansminister, Alistair Darling, har sagt han vil gjøre alt i sin makt for å beholde britenes plass i toppsjiktet i organisasjonen, og har vist til både størrelsen på den britiske økonomien og ikke minst hvor mye de gir til organisasjonen.

- Det bør ikke være noen skattlegging uten representasjon, sier ministeren, ifølge BBC.

Kampen om å holde på hegemoniet har riktignok ikke bare negative konsekvenser.

Gir penger
De franske og britiske myndighetene annonserer søndag at de vil gi 4 milliarder dollar, eller 23,2 milliarder kroner, til IMF for å hjelpe fattige land ut av finanskrisen. Det melder BBC.

Pengene skal gis som et rentefritt lån til fattige land som ikke klarer å betale for importen sin på grunn av finanskrisen.

IMF-presidenten, franske Dominique Strauss-Kahn, omtaler hjelpen som ”historisk”, og sier at pengefondet hadde løpt tom for penger å gi til de fattige landene om ikke Frankrike og Storbritannia hadde steppet inn.

Står utsatt til
Med maktkampen som bakteppe er pengegavene muligens være en måte å signalisere sterkere at landene akter beholde posisjonen i organisasjonen. I den grad et europeisk land vil bli kuttet er det trolig enten britene eller franskmennene, hvis land har mindre økonomier enn Tyskland.

Dagens IMF-møte i Istanbul gikk likevel noe i utviklingslandenes favør.

Klikk på bildet for å forstørre.

Under dagens møte i Istanbul uttalte IMFs internasjonale penge- og finanskomité at den vil støtte en økning av underrepresenterte lands stemmemakt på ”minst” 5 prosent, i forhold til de sterkere representerte landene.

USA støtter
USAs finansminister Timothy Geithner støtter forslaget.

- En mer representativ, raskt reagerende og ansvarliggjort myndighetsstruktur er essensiell for å styrke IMFs legitimitet, sier han denne søndagen, ifølge Associated Press.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.