NA24.no

Full oljefest på børsen

Sist oppdatert:
Oljeprisen stormer mot 100 dollar og drar med seg Oslo Børs rett opp.

Følg børsen her

Knallsterkt oljepris sender Oslo Børs rett opp. Svak dollar og mulig produksjonsbortfall i Nordsjøen etter fare for uvær bidrar til at oljeprisen aldri har vært høyere.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen stiger 0,88 prosent til 518,20 poeng og følger dermed opp den solide oppturen tirsdag.

Åtte poeng unna rekord
Oslo Børs er nå bare fattige åtte poeng unna toppnoteringen fra juli på 526,05 poeng.

Dollaren faller til det laveste nivået mot kronen på mer enn 25 år og har aldri vært svakere målt mot euroen. Dundrende underskudd på handelsbalansen har fått investorene til å sky dollaren som pesten. Gjelden må betales og det tynger dollarkursen.

I det mer korte bildet påvirker rentemøtet til den europeiske sentralbanken torsdag også renten. Inflasjonen i euroområdet legger press på renten på oppsiden, og dermed utjevnes renteforskjellen.

Svak dollar
Oppgangen i oljeprisen kan delvis forklares med den svake dollaren. Høy oljepris slår igjen heldig ut for kronekursen. En dollar koster 5,30 kroner onsdag morgen.

Uvær i Nordsjøen fører til at operatørene av feltene Valhall og Ekofisk har bestemt å evakuere deler av mannskapet. Dermed står produksjonen i fare for å bli rammet.

NA24 Stavanger: Sender 850 oljearbeidere hjem

Politisk uro er fortsatt på agendaen i oljemarkedet. Gnisninger mellom Tyrkia og Irak øker den geopolitiske risikopremien.

Venter på lagertall
Oljemarkedet er ellers svært avventende til de ukentlige oljelagertallene fra USA. Forventninger om lave lagre sender oljeprisen oppover side det er en bekymring om det er tilstrekkelig olje tilgjengelig i markedet til å møte vinteretterspørselen.

Ved råvarebørsen i London har nordsjøkontraktene steget til 94,76 dollar fatet. Aldri tidligere har prisen vært høyere.

LES MER: - Nok til å bli svimmel

StatoilHydro stiger 1,77 prosent til 184,30 kroner etter oppgang i oljeprisen.

Følg den rekordhøye oljeprisen

Soler seg i glansen
Solenergiselskapene er fortsatt i skuddet og REC-aksjen er intet unntak. Kursen blir løftet 3,78 prosent til 302 kroner. Det er all time high og priser selskapet til nesten 150 milliarder kroner. Det betyr at REC siden børsnoteringen på 1,5 år siden har rukket å bli det tredje største selskapet i Norge.

Orkla som eier rundt 40 prosent av REC stiger 1,26 prosent til 100,25 kroner.

Den sterke oljeprisen slår også ut for oljeservicesektoren. Seadrill stiger 2,17 prosent, mens Sevan Marine løftes hele 4,63 prosent til 73,50 kroner.

Analytiker Per Haagensen i Fondsfinans sår tvil rundt Norske Skogs eksistens . I dagens Aftenposten sier Haagensen at selskapet ikke er noen attraktiv fusjonspartner, men hvis de ikke finner en partner de kan slå seg sammen med er faren for konkurs tyngende.

Norske Skog-aksjen faller 2,78 prosent til 45,50 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere