*Nettavisen* Økonomi.

Full panikk på børsene

Voldsomme børsskrell over hele verden. Følg dramaet her.

24.10.08 14:14

Oljepris i fritt fall og enormt salgspress på børsene rundt om i verden sender Oslo Børs til det laveste nivået på fire år.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen stuper 9,15 prosent til 221,35 poeng, men på det verste har indeksen vært ned i 219,04 poeng. Da var fallet på godt over 10 prosent.

Følg børsen her

Opec-kutt
Opec har vedtatt å kutte produksjonen med 1,5 millioner fat per dag. Det er ikke nok for oljemarkedet. I forkant var det ventet at Opec ville kutte produksjonen med rundt 1 million fat per dag, men selv om markedet hadde ventet et mindre kutt så viser markedsreaksjonene at dette er ikke nok for å berolige situasjonen.

Kontraktene på nordsjøolje med levering i desember ble sendt under 62 dollar per fat, et fall på over 6 prosent.

Den fallende oljeprisen slår rett ut på Oslo Børs. Giganten StatoilHydro stuper 9,41 prosent til 114,50 kroner. Til tross for at oljeprisen har halvert seg i verdi siden toppen i juli, og at hovedindeksen på Oslo Børs har lidd samme skjebne siden årsskiftet så har StatoilHydro-aksjen falt like under 32 prosent.

Brede fall
Stadige nye signaler om at de største økonomiene i verden er i ferd med å tre inn i en resesjon eller allerede er i en resesjon skremmer investorene vekk fra aksjemarkedet. Det går også hardt utover forventet etterspørsel av råvarer, og hva selskapene rundt om i verden er forventet å tjene.

Råvaretunge Oslo Børs blir direkte rammet av dette siden selskapene ikke bare er svært eksponert med utviklingen i oljeprisen, men også innenfor andre deler av råvaremarkedet.

Utfordringene i ureamarkedet har gjort at Yara tvinges til å stenge ned produksjonen ved en fabrikk i Italia. Den aktuelle fabrikken produserer urea og ammoniakk og den midlertidige stansen vil gjelde frem til markedsforholdene bedrer seg og lønnsomheten øker. markedet svarer med å sende Yara-aksjen ned 12,97 prosent til 104,25 kroner.

Store tap
John Fredriksens selskaper er blant dem som blir hardest rammet. Frontline stuper 13,98 prosent til 177 kroner, mens riggselskapet Seadrill faller 11,55 prosent til 53,60 kroner.

Kjell Inge Røkkes Aker Solutions faller 23,04 prosent til 35,50 kroner etter at de la frem svært skuffende resultater torsdag. Markedet straffer selskaper som ikke innfrir og særlig dem som kommer med noe dystre utsikter.

DnB Nor-aksjen faller 12,96 prosent til 30,90 kroner, og listen over selskaper som faller er lang som et vondt år.

Stenger handelen
I Europa er det også alvorlige børsfall som dominerer. De viktigste og mest toneangivende indeksene faller alle mellom 7,5 og 10 prosent. I Italia ble handelen i oljeselskapet Eni stanset på grunn av store kursfall.

I USA er handelen med futurekontrakter suspendert. Det gjelder kontraktene på indeksene Standard & Poor's 500 og Dow Jones Industrial Average som har falt under nivåer hvor stans i handelen innføres.

Følg børsen her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.