*Nettavisen* Økonomi.

Full revers på Wall Street

USA-børser, Wall Street Foto: Richard Drew (Scanpix)

Investorer jublet etter rentemøtet, men så fikk de høydeskrekk.

23.09.09 22:22

De amerikanske investorene ble yre av glede etter å ha hørt sentralbanksjef Ben Bernankes rentedom, men ombestemte seg så og sendte børsene rett ned.

NA24 – din næringslivsavis

Den toneangivende Dow Jones-indeksen endte med et fall på 0,83 prosent til 9.748,55 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen datt 1,01 prosent til 1060,87 poeng. Teknologidominerte Nasdaq Composite fikk noe mindre bank, ned 0,69 prosent til 2.131,42 poeng.

Nullrente i land tid
Onsdag kveld norsk tid ble rentebeslutningen fra den amerikanske sentralbankens rentekomité kunngjort. Forventningene i markedet lå unisont på uendret rente, og her leverte også sentralbanken.

Samtidig overrasket sentralbanken positivt med å si renten vil holdes «eksepsjonelt lav» i en «lengre periode».

Rentenivået i USA er i likhet med i Norge rekordlavt, og med en styringsrente som ligger mellom intervallet 0 og 0,25 prosent, har amerikanerne i realiteten null rente.

Les mer: Her er rentedommen

Et annen positivt tiltak var å melde at de ville fortsette å kjøpe verdipapirer basert på huslån inn i neste år, for å prøve å stabilisere markedene.

Likevel falt altså børsene.

Høydeskrekk
Den første reaksjonen var litt skummende. Markedet har gitt opp oppgangen på grunn av manglende eufori og det faktum at aksjerallyet var dratt for langt, sier Peter Kenny, direktør for institusjonelle salg ved Knight Equity Markets, til Bloomberg News.

Dow Jones-indeksen begynner å nærme seg det viktige psykologiske nivået på 10.000 poeng, og mange investorer har begynt å bli redde for at indeksene har steget for mye på for kort tid. Siden mars har S&P 500 indeksen, som dekker New York-børsene 500 største aksjer deriblant de som utgjør Dow Jones-indeksen, steget 58 prosent. Prisingen av aksjer basert på det siste årets resultat har gått fra å være historisk billig til å bli dyrt i historisk sammenheng.

Luksustrøbbel
En av de selskapene som ikke blir straffet er hotellkjeden Marriott. Selskapet melder denne onsdagen om gigantnedskrivninger på hele 760 millioner dollar, eller 4,4 milliarder kroner fordelt på flere luksuseiendommer.

Selskapet har fått problemer i timesharemarkedet, ettersom finanskrisen har gjort at færre reiser på dyre ferier.

Les mer: Milliardtap på luksuseiendom

Ford kjører opp
Aksjekursen i Ford stiger 6,7 prosent torsdag ettermiddag. Bilprodusenten har avdekket en ny bilmodell som markedet virker å ha troen på. Modellen er en liten bil med en lav utgangspris. Ford ønsker å produsere bilmodellen i India og markedsføre den i samme land.

Frokostblandingprodusenten General Mills har lagt frem sitt resultat etter første kvartal 2010. Selskapet har avvikende regnskapsår, og deres første kvartal ble avsluttet 30. august i år.

I kvartalet fikk det et resultat på 420,6 millioner dollar eller rundt 1,25 dollar per aksje. Det er en bedring fra 278,5 millioner dollar eller 79 cents per aksje i samme kvartal året før. Ekskludert enkelte poster ville resultatet ligget på 1,28 dollar per aksje for første kvartal 2010.

Analytikerne hadde forventet et resultat på 1,02 dollar per aksje, viser estimater innhentet av FactSet Research skriver Marketwatch.

Selskapet planlegger å markedsføre og reklamere for produktene sine i langt større grad enn tidligere. Allerede har General Mills økt pengene som benyttes til annonse og mediereklame med 16 prosent

For hele regnskapsåret 2010 hever de egne resultatforventninger til å ligge mellom 4,40 og 4,45 dollar per aksje, fra 4,20 og 4,25 dollar per aksje som var det tidligere anslaget. Analytikerens forventningene ligger på 4,26 dollar.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,83 % til 9.748,55

S&P 500 -1,01 % til 1060,87

Nasdaq Composite -0,69 % til 2.131,42

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.