Olav Thon har fått fullt medhold i rettssaken mot en Hamar-restaurant som kaller seg Stortorvet Gjestgiveri.

Thon mener det er for likt navnet til en av Oslos eldste restauranter, 300 år gamle Stortorvets Gjæstgiveri. De viser også at utforming av logo er lik. Thon har eid lokalet siden 1978.

Les også: Olav Thon går til sak mot Hamar-restaurant

Seier

Oslo Tingrett har nå gitt Thon medhold. I en rykende fersk dom forbys selskapet Madriku, som driver restauranten i Hamar, å bruke navnet og logoen «Stortorvet Gjestgiveri».

«Dette gjelder på bygning, menyer, reklamebrosjyrer, hjemmeside og annet materiale der navnet og logoen er benyttet», heter det i dommen.

På toppen av dette dømmes Madriku til å betale 75.000 kroner i erstatning og 140.550 kroner i sakskostnader til Thon.

- Like

Retten kom frem til at Madriku har opptrådt i strid med god forretningsskikk.

De viser til at riktignok er navnet stortorvet og gjestgiveri nokså alminnelig og at Thon ikke har merkevarerett.

«Samtidig er navnekombinasjonen helt sentral ved søk på digitale plattformer uten lokal tilknytning. Begge restauranter markedsføres på internett og Facebook. Det er også her misforståelser som bordbestilling ved feil restaurant, har oppstått», skriver retten.

De viser videre til at bilder viser at restaurantene ligger i gamle bygg med gammel innredning og serverer tradisjonell norsk mat.

«Det fremstår som illojalt å bevisst legge seg nært et annet og mer kjent navn», heter det.

Åpner for anke

Advokat Terje Lundby Michaelsen i Mageli, som representerer Madriku, er ikke overraskende misfornøyd med dommen.

- Vi er glad for at Tingretten har konkludert at Thon ikke har varemerkerett, men det er jo skuffende og overraskende at Tingretten har kommet frem til at navnevalget er i strid med god forretningskikk når man har valgt dette navnet, sier advokat Terje Lundby Michaelsen i Mageli til Nettavisen.

De mener dommen er uttrykk for uriktig juss og uriktig vurdering av bevisene som ble lagt frem.

- Det er ikke i strid med god forretningsskikk å velge helt ordinære navn til en restaurant, som Michaelsen, som åpner for å anke dommen.

- Dommen er kommet idag, og vi har en måneds ankefrist. Nå må vi vurdere om det er grunnlag for å la lagmannsretten se på saken, sier advokaten.

Fornøyd

Thons advokat Christian J. Aubert, partner i Langseth Advokatfirma, sier de er glad for dommen.

- Vi ville at de skulle slutte å bruke dette navnet, og der får vi medhold av tingretten. Det har vært masse forvekslinger som at folk bestiller feil sted. Det blir det slutt på nå, sier Aubert til Nettavisen Økonomi.

Han sier at det er relativt vanlig at folk brukes andres navn når de starter selskapet.

- Jeg har en annen klient, jeg skal ikke si hvilken, som folk stjeler navnet til flere ganger i året. Mange tenker tydeligvis: Hvorfor gjøre jobben selv når du bare kan ta en godt navn, sier Aubert.