NA24.no

Full splid om nye rentekutt

Ekspertene er uenige om hvor mye Norges Bank vil kutte.

Usikkerheten foran Norges Banks rentemøte onsdag er svært stor. Økonomene er enige om at styringsrenten skal ned fra dagens 2,5 prosent, men ikke hvor langt ned den skal og hvor mange rentekutt vi kommer til å se.

NA24 - din næringslivsavis

For mens Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Terragruppen, vil ha et rentekutt på et helt prosentpoeng på onsdag, til 1,50 prosent, nøyer økonomene i First Securities seg med en forventning på 0,25 prosentpoeng.

Les også: Vil ha nytt rentesjokk

Samtidig tror Handelsbanken at sentralbanken kutter renten med 0,5 prosentpoeng onsdag, men at dette blir det siste rentekuttet på en stund.

Venter tre rentekutt
- Grunnen til at det spriker så mye nå tror jeg skyldes avveiningen mellom hvordan man vektlegger norsk og internasjonal økonomis betydning på renteavgjørelsen, sier Bjørn-Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities, til NA24.

First tror Norges Bank følger opp onsdagens rentekutt med nye rentekutt i mai og juni. Det samme tror Nordea. Forskjellen er størrelsen på kuttene.

- Vi venter et rentekutt på 50 basispunkter onsdag, og en rentebane som bunner ut på 1,25 prosent mot slutten av 2009, skriver Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea, i sin morgenrapport mandag.

- Selv venter vi at Norges Bank i praksis vil nå rentebunnen på 1,25 prosent allerede i juni, fortsetter Juel.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Fått stor effekt
First Securities vektlegger spesielt virkningene rentekuttene allerede har hatt på norsk økonomi, og tror Norges Bank kutter renten med 0,25 prosentpoeng på hvert av de tre neste rentemøtene slik at den norske styringsrenten blir på 1,75 prosent i juni.

- Det vi ser er at rentekuttene har gitt stor effekt allerede. Norske forbrukere har fått lavere lånekostnader, og vi ser også at boligmarkedet har stabilisert seg, og kanskje også bedret seg litt, sier Wilhelmsen i First til NA24.

- Den nye informasjonen vi har fått etter forrige prognose taler ikke for avvik fra Norges Banks eget anslag om et rentekutt på 0,25 prosent. Ser vi på norske forhold isolert sett, taler disse faktisk for å holde rentene i ro, mens det er de internasjonale forholdene som trekker ned, sier makroøkonomen videre.

- Siste rentekutt
Shakeb Syed, makroøkonom i Handelsbanken Markets, tror imidlertid Norges Bank vil nøye seg med rentekuttet nå i mars. Det uttalte han til TV 2 Nyhetskanalen mandag.

Se hele innslaget her:

294007

Et av usikkerhetsmomentene før onsdagens avgjørelse er kronekursen. Den norske kronen har styrket seg siden forrige rentemøte, og stadig flere internasjonale aktører peker på norske kroner som en sikker havn i et urolig valutamarked. Det kan medføre at situasjonen for norske eksportbedrifter vil bli forverret.

- Dersom vi blir liggende med høyere rente enn landene rundt oss, vil dette være med på å styrke kronen ytterligere, sier Wilhelmsen til NA24.

- Samtidig er det ikke gunstig å ha en for lav rente slik at norsk økonomi overstimuleres, og det er dette som er dilemmaet til Norges Bank nå.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over 20.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere