Full stans i bankene

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Partene i bankkonflikten ble ikke enige. Dermed blir det lockout, streik og fullt bankkaos fra mandag morgen.

10.06.06 19:13

Les også: Slik rammes du av streiken

Partene møttes to ganger lørdag for å finne en løsning, men rundt klokka 16.00 ble det brudd.

Prinsipper
- Vi beklager dette og har beveget oss, men når arbeidsgiversiden ikke har noen ting å gi er det ikke mer å forhandle om, sier 1. nestleder Vibeke Ulvin i Finansforbundet til TV 2 Nettavisen.

- Så nå blir det streik?

- Om ikke det skulle komme et nytt utspill fra arbeidsgiversiden gjør det det, ja, sier Ulvin.

- I denne saken føler vi vi har kjempet mot en samlet arbeidgiverside i privat sektor, sier hun.

Arbeidgiversiden var villig til å legge mer penger på bordet, men var ikke til å rokke i den prinsippielle konflikten rundt en forhandlingsrett med tvisteløsning ved endringer av pensjonsordninger og personalforsikringsordningene.

- Arbeidstakersiden sa nei til mer penger, og har ikke beveget seg siden fredag, sier forhandlingsleder Jan Asker i Finansnæringens Arbeidsgiverorganisasjon (FA).

- Dere har demed ingen nye utspill å komme med som kan hindre konflikten?

- Nei. Vi har meddelt statsråden at vi ikke kom til enighet, sier han.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen lyktes dermed ikke med sitt kraftige forsøk på å få partene enige, og sier dette i en knapp pressemelding lørdag ettermiddag:

- Partene har avsluttet forhandlingene, hvilket tas til etterettning. Regjeringen vurderer situasjonen forløpende. Ut over dette gis ingen kommentar.

Forsøkte
Finansforbundet og Finansnæringens Arbeidsgiverorganisasjon (FA) møttes først lørdag formiddag klokken 10.00 for å finne ut om det er mulig å løse den tilsynelatende fastlåste konflikten, litt før 14.00 møttes de på ny.

Møtene var et resultat av presset fra statsråd Bjarne Håkon Hanssen for å unngå bankstreik og lockout av 15.000 ansatte.

- Jeg ønsker ikke å spekulere i noe utfall av samtalene. Men vi er fortsatt optimister, sa Jorun Berland i Finansforbundet til NA 24 før møtene.

Det var det altså liten grunn til.

Andre gang
Etter at arbeids- og inkluderingsminister Hanssen klart og tydelig ba partene om å ta ansvar for situasjonen, var responsen fra begge parter at de ønsket å snakke sammen på nytt.

- Tonen er god, men vi sliter med veldig prinsipielle spørsmål, og de har ikke løst seg, sa Finansforbundets leder Jorunn Berland etter et første møte i formiddag.

Uønsket svar
Først tok de to forhandlingslederne en prat under fire øyne. I dagens andre møte var det med flere personer fra forhandlingsdelegasjonene på begge sider.

- Statsråden skal uansett få en tilbakemelding i løpet av dette døgnet, som lovet, sier kommunikasjonssjef Anne Greva i Finansforbundet. Beskjeden ble ikke den han ønsket.

6000 forsikringsansatte, organisert i Finansforbundet, gikk ut i streik 1. juni. Finansforbundet har varslet opptrapping av streiken med 1573 ansatte i Terragruppens sparebanker fra mandag morgen.

Finansnæringens Arbeidsgiverorganisasjon svarte med lockout av 15.000 bankansatte, noe som vil medføre stengte banker fra mandag morgen. Situasjonen skapte fullstendig kaos i norske banker fredag, og landet rundt ble det meldt om tomme minibanker allerede fredag ettermiddag - der hvor det fremdels finnes penger er køene lange lørdag.

Press
Presset på tvungen lønnsnemnd øker nå sterkt. Assisterende generalsekretær Jarl Ovesen i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon sier til NTB at han tror 350.000 kronisk syke nordmenn kan komme til å sette en effektiv stopper for en bankstreik.

- Det vil ikke gå mange timene før regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd. Ganske raskt vil man oppleve at pasienter står på apoteket og venter på livsnødvendig medisin som de ikke får ut fordi de mangler kontanter, sier Ovesen.

Jan Asker i Finansnæringens Arbeidsgiverorganisasjon (FA) sa fredag til NA 24 at arbeidsministeren overhodet ikke truet partene med tvungen lønnsnemnd. Han trodde fredag at en lockout medfører en situasjon som vil gi tvungen lønnsnemnd.

Krevde vetorett

Den prinsippielle konflikten som strandet forhandlingene går på ledelsen rett til å bestemme endinger i pensjoner og forsikringsordninger. I utganspunktet krevde Finansforbundet at arbeidsgiversiden skulle ha vetorett mot slike endringer, men beveget seg så til at slike saker kunne avgjøres av en uavhengig nenmd.

Dette mener arbeidsgiversiden vil frata ledelsen i et selskap herredømme over kostnadene i bedriften, ogg sier derfor blankt nei.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.