*Nettavisen* Økonomi.

Full stans i norsk økonomi

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets tror ikke Norges Bank vil kutte renten i desember. Foto: (Handelsbanken)

Norges Banks regionale nettverk ser for seg null vekst det neste halve året.

Årets fjerde undersøkelse fra Norges Banks regionale nettverk indikerer at det er full stans i norsk økonomi.

De 341 kontaktbedriftene melder om stagnerende produksjon og venter heller ikke vekst i tiden som kommer.

- Nullvekst
- Det er en liten nedjustering fra tredjekvartalsundersøkelsen, men i hovedsak ser de for seg nullvekst i norsk økonomi de neste seks månedene, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken til Nettavisen Stocklink.

Sysselsettingen rapporteres å ha falt noe og bedriftene venter fortsatt svakt fall i sysselsettingen fremover. Utsiktene er de svakeste siden 2009.

- De ser for seg sysselsettingsvekst på minus 0,2 prosent de neste tre månedene. Lønnsvekstforventningene er også tatt litt ned, sier Due-Andresen.

DNB Markets-økonom Kjersti Haugland påpeker at det er en sterk og tiltakende nedgang blant oljeleverandørene, men også svakt i andre næringer.

- Det står klart verst til blant oljeleverandørene i industrien og tjenestesektoren. Her har aktivitetsfallet tiltatt, til nesten 6 prosent årlig rate. I resten av industrien er det fortsatt vekst, men den har avtatt, skriver Haugland i en kommentar.

Splittet om rentekutt
- Den aggregerte produksjonsindeksen, som lenge har vært en god, tidlig indikator på den faktiske veksttakten i økonomien, signaliserer nå stagnasjon. Det er et svakere bilde enn Norges Bank legger til grunn i sine prognoser, vurderer DNB Markets-økonomen, som mener informasjonen fra nettverket støtter DNBs prognose om et rentekutt fra Norges Bank i desember.

Handelsbanken tror derimot Norges Bank vil vente.

- De tegner opp et svakere bilde av norsk økonomi på kort sikt enn det Norges Bank gjør. Men vi mener at denne endringen i forventning fra regionalt nettverk sammenlignet med tredjekvartalsundersøkelsen er såpass liten at det ikke er nok til å få Norges Bank til å kutte renten i desember. Vi tror riktignok det kommer et kutt i mars, sier Due-Andresen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.