NA24.no

Full stopp for Japan

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Den japanske økonomien gikk på sin største smell siden 1974.

Brutto nasjonalprodukt i Japan falt med 12,7 prosent fra fjerde kvartal i 2007 til samme kvartal i fjor. Det er den største nedturen siden oljesjokket i 1974, og kommer etter at resesjon i USA og Europa har satt en effektiv stopper for eksporten.

NA24 – din næringslivsavis

Det er tredje strake kvartal brutto nasjonalprodukt har falt i Japan, og fallet det siste kvartalet var større en det analytikerne hadde spådd på forhånd.

Årsaken er at eksportsektoren, særlig innen biler og forbrukerelektronikk, har opplevd en kraftig smell. Viktige selskap som Toyota, Sony og Hitachi sier opp tusenvis av ansatte, noe som vil øke faren for ytterligere fall i det japanske forbruket og dermed sende økonomien videre nedover.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Økonomien er i en forferdelig forfatning, og den skremmende delen er at vi forventningsmessig vil se et lignende fall dette kvartalet, sier Seiji Adachi som er seniorøkonom ved Deutsche Securities i Tokyo til Bloomberg News. Han sier at alt man nå kan vente på er at etterspørselen fra utlandet kan begynne å ta seg opp.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Nedturen i den japanske økonomien var på 3,3 prosent fra tredje til fjerde kvartal, og er dermed langt verre enn i euro-sonen og USA der nedturen har vært på respektive 1 prosent og 1,5 prosent, melder Bloomberg News.

Den japanske aksjeindeksen Nikkei 225 falt 0,2 prosent ved lunsjtider og så langt i år har indeksen falt med 12 prosent. Japanske yen steg også på nyheten. Det siste året har japanske yen steget med 18 prosent, og gjort det ekstra vanskelig for japanske eksportører.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere