*Nettavisen* Økonomi.

Full stopp for Saab – igjen

Foto: ERIK ABEL (SCANPIX)

Etter syv ukers stillstand, startet i går produksjonen av Saab igjen. Og stoppet. I morges var det på'n igjen. Nå er det stopp igjen.

08.06.11 10:57

Gjeldsrammede Saab Automobile støter på stadig nye problemer. Tirsdag kom endelig produksjonen i gang igjen – syv uker etter at fabrikkportene sist ble låst.

Men etter bare noen timer ble produksjonen stoppet – som følge av materialbrist.

– Vi har vært ute i syv uker. Det skaper selvfølgelig problemer også for underleverandørene. Fortsatt pågår det forhandlinger med leverandører, og det innebærer en risiko for denne type produksjonsstopp under innkjøringen, sa Saabs informasjonssjef Eric Geers til Dagens Industri.

Og la til: – Vi er i gang igjen onsdag.

Og onsdag morgen var det riktignok full fart igjen på fabrikken i Trollhättan. Men bare i 40 minutter, ifølge TV 4 Nyheterna Väst.

Saabs informasjonsavdeling kunne i formiddag verken bekrefte eller avkrefte produksjonsstoppen:

– Vi forsøker å få klarhet i det, sier Gunilla Gustavs til di.se.

Alt personal hos underleverandøren Lear har ifølge P 4 Väst blitt sendt hjem fra fabrikken.

Lear jobbar nesten bare mot Saab, og selskapet varslet for et par uker siden alle på fabrikken i Trollhättan, drøyt 160 personer, om oppsigelse.

Kinesisk hjelp
Saab kom (delvis) i gang igjen etter å ha skrevet en avtale med den kinesiske leverandøren Pang Da, verd 45 millioner euro. Det holdt til å starte fabrikken – om enn med noe sporadisk produksjon så langt.

Pang Da ønsker også å kjøpe seg opp i Saab. Dette, sammen med støtte fra den Europeiske investeringsbanken (EIB) og opp mot en milliard svenske kroner fra den russiske finansmannen Vladimir Antonov, som også vil bli deleier, skal etter planen redde Saab.

Stadig flere krav
Nesten daglig dukker det opp nye fordringshavere hos namsmannen i Sverige.

Ifølge TV 4 Nyheterna Väst, er det nå registrert 41 selskaper med fordringer på drøyt 15 millioner kroner. For bare en uke siden besto listen hos namsmannen av 32 selskap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.