*Nettavisen* Økonomi.

Full stopp i boligsalget

Ny rapport slår fast den negative trenden: Nye boliger selges nesten ikke lenger.

28.10.08 11:00

Antall usolgte nye boliger øker med over 50 prosent fra august.

NA24 - din næringslivsavis

Det er nye tall fra Econ Pöyrys rapport «Nye Boliger» som viser den dystre utviklingen i nyboligmarkedet.

Øker 53 prosent
De to siste månedene har kun 212 nye boliger blitt solgt. Det utgjør ikke mer enn to prosent av det totale antall boliger i prosjektene Econ har registrert. I august ble fire prosent solgt, mens i oktober ble syv prosent solgt.

- Usikkerheten råder. Folk tør ikke å kjøpe, sier seniorkonsulent Jan Høegh i Econ Pöyry til NA24.

Antallet nye usolgte boliger har steget med 53 prosent, bare fra august - fra 472 til 726 kroner.

Det er nå sju ganger så mange ferdigstilte boliger til salgs som for ett år siden, men antalle ledige boliger er dog noe lavere enn forrige gang.

Oslo tregest
Det skyldes ifølge Econ at en del prosjekter er kansellert, og det er mange prosjekter hvor resterende boliger leies ut i stedet for å legges ut for salg.

Salget går best i Buskerud med 4 prosent salgstakt, og tregest i Oslo med nesten 0 prosent i Oslo øst/syd, 2 prosent i Oslo vest/sentrum og 1 prosent i Oslo nord.

Rapporten dekker bare Østlandet, og totalt var det i underkant av to prosent av solgte boliger som gikk til salgstakst. Forskjellen fra toppen er dramatisk.

- Forrige topp var i desember 2006. Da var tallet oppe på 14 prosent. Det sier litt om hvor jevnt dårlig markedet er om dagen, understreker Høegh overfor NA24.

- Gått dårlig lenge
Høegh poengterer at usikkerheten i boligmarkedet har vart en stund, og at dette lenge var begrunnet med en importert usikkerhet. Han mener imidlertid at det begynner å bli realøkonomiske, underliggende fundamenter også i Norge, etter man har sett konskevensene boligmarkedet i USA har hatt for det globale finanssystemet.

- Nedgangen kan også ha noe med at det er bygget mye i Norge de siste årene, og da spesielt sentrumsnære prosjekter. Det kan være markedet begynner å bli mettet på slike salgsobjekter, og at en ser etter nye typer prosjekter, sier han.

Høegh tror imidlertid vi i alle fall ikke vil se en oppgang før om et år tid - i beste fall.

- Jeg er ganske så sikker på at det ikke blir fart i nyboligmarkedet før bruktboligmarkedet tar seg opp. I beste fall vil bruktboligmarkedet ta seg opp første halvår neste år. Da vil ikke nye boliger følge før til høsten igjen, mener han.

Annenhver måned
Rapporten er basert på tall innhentet fra meglere og utbyggere på Østlandet.

Econ Pöyry registrerer alle prosjekter med over 15 boligenheter, og ringer deretter meglere annenhver måned for å spørre om hva de har solgt.

Oppsigelser
NA24 skrev i helgen at flere forbund og markedsaktører er svært bekymret for utviklingen i bransjen.

- Det renner inn meldinger om permitteringer og oppsigelser. Norske bedrifter strammer inn hele tiden nå, sa Sverre A. Larssen, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL), overfor NA24.

LES MER: - Blir tvunget til å si opp

- Usikkerheten råder. På én eneste uke stoppet det helt opp. Plutselig utsetter alle innenfor det private næringslivet beslutninger i forbindelse med bestillingene sine, det være seg kontorbygg til industrien, leveringer til oljeindustrien eller hotellbygg, fortviler administrerende direktør i Moelven ByggModul, Hans Erik Stadshaug, overfor NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.