*Nettavisen* Økonomi.

Full strid om avisannonse

Arkivfoto: Administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

NHO Service og Fagforbundet blir ikke enig om EU-rapport om anbudskostnader.

20.01.12 14:48

Det hele begynte med at Fagforbundet i en helsides avisannonse i Aftenposten 7. januar skrev at «En EU-rapport viser at anbudskostnadene ligger på ca 20-30 prosent av kontraktens verdi og skaper unødvendig byråkrati». Annonsen fokuserte på sykehjem på anbud.

NHO Service rykket ut og anklaget Fagforbundet for å bløffe med tall og mente at en gjennomsnittlig sykehjemskontrakt ifølge EU-rapporten har en anbudskostnad på 1-2% av kontraktsverdien, og at det kun er små anbudskontrakter på 1 million kroner og under som rapporten anslår har en anbudskostnad opp mot 20-30 prosent av kontraktsverdien. Rapporten omhandler ikke mulige effektiviseringsgevinster. Fagforbundet svarte onsdag på kritikken fra NHO Service.

Les også: Fagforbundet svarer på kritikk

Administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service er ikke fornøyd med svaret:

- Fagforbundets svarer at de i sin avisannonse ikke snakket om anbudskostnader spesifikt for sykehjem, men konkurranseutsetting generelt. Men det blir uansett tall-juks. Fagforbundet sa ingenting om at en anbudskostnad på 20-30% kun er knyttet til småkontrakter. De sa heller ikke at næringslivet dekker hele 75% av anbudskostnadene.

Les også: - Fagforbundet bløffer om tall

- Ny tall-feil fra fagforbundet
I sitt svar på kritikken fra NHO Service trekker Fagforbundet frem et sitat fra kommunalminister Liv Signe Navarsete i Klassekampen 9. september i fjor, hvor hun skulle ha uttalt at anbudsrunder skaper unødvendig byråkrati i Norge for ca 16 milliarder i året, ifølge samme EU-rapport.

- Dette er feil. Vi har i dag sjekket dette med Klassekampen som sier at statsråden aldri har uttalt dette. Det er ikke noe grunnlag i EU-rapporten for de påståtte 16 milliardene i unødvendige anbudskostnader i Norge. Enda en tall-feil altså, sier NHO-direktør Petter Furulund til NA24.

- Kommunene kan frigjøre milliarder
Han er ikke imponert over at Fagforbundet svarer på kritikken ved å gå til motangrep og hevde at NHO Service selv skulle ha blitt tatt for talltriksing:

- Fagforbundet hevder at vi selv driver talltriksing i våre kommuneanalyser som antyder hva kommunene kan frigjøre av ressurser til mer velferd bl.a gjennom et bedre samarbeid med næringslivet. Våre analyser som i hovedsak er basert på kommunenes egne innrapporerte tall til Kostra-databasen viser et potensiale på hele 19 milliarder kroner til mer velferd. En analyse fra Teknisk beregningsutvalg for kommunene i fjor viste til sammenligning et effektiviseringspotensiale på hele 29 milliarder.

- Det er riktig at KS uttalte at våre analyser for den enkelte kommune ikke måtte ses på som noen fasit. Det er vi enige i, fordi Kostra-tallene som ligger i bunn for våre analyser har en viss usikkerhet. Dersom vår analyse indikerer et effektiviseringspotensiale i en kommune så anbefaler vi kommunen å gå videre med mer dyptgripende analyser, sier han.

- Så Fagforbundet treffer ikke med sin kritikk mot oss, og burde isteden holde seg til hva saken handler om, nemlig om hvordan de har kraftig fordreiet og overdrevet EU-rapportens funn rundt anbudskostnader. Det grunnleggende poenget her er jo at anbudskostnadene er marginale i forhold til de potensielle effektiviseringsgevinstene i norske kommuner, sier Petter Furulund til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag