NA24.no

Full vannkrise

Foto: TIM WIMBORNE (REUTERS)
Sist oppdatert:
Nye tall tyder på at strømprisen blir høy lenge.

Fyllingsgraden i vannmagasinene for uke 12 er skremmende lave. Tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at fyllingsgraden i vannmagsinene er på 19,8 prosent.

Dette er det laveste nivået som er registrert siden NVE startet sine registreringer, opplyses det i en melding.

I mot strømkrise
De lave vannmagasinene betyr at de høye strømprisene norske forbrukere har hatt i vinter, ikke vil forsvinne med det første. Det som har reddet Norge unna en full strømkrise denne uken er varmen på Østlandet.

Dette har ført til en mindre nedgang i magasinfyllingen sist uke, med en nedgang på 0,8 prosentenheter i mot 2,2 prosent uken før. Årsaken er selvsagt at varmen fører til lavere forbruk av strøm.

I snitt pleier fyllingsgraden i Norge å være på 41,8 prosent på denne tiden av året, mens det laveste nivået har før nå var på 23,4 prosent.

Tallene fra NVE viser videre en katastrofal fyllingsgrad på sørøstlandet, hvor fyllingen er på 15,8 prosent av totalkapasiteten. I Nord-Norge er fyllingsgraden på 26 prosent, mens Vest-Norge har en fyllingsgrad på 18,6 prosent.

Anstrengt situasjon
Statnett vurderer til en hver tid kraftsituasjonen i Norge.

Fra midten av mars har statselskapet gradert kraftsituasjonen i hele Sør-Norge som «anstrengt», mens Midt-Norge og nordover en mindre anstrengt situasjon, kalt «stramt».

NA24 kjenner til at Statnett har vurdert å oppgradere situasjonen enkelte steder i Sør-Norge ytterligere, og at denne ukens utvikling har vært viktig for å se an vurderingen.

Dette er Statnetts gradering:

* Normal (Grønn)

* Stram (Gul)

* Anstrengt (Oransje)

* Svært Anstrengt (Rød)

* Rasjonering (Svart)

Les også: Nå kutter de strømmen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere