*Nettavisen* Økonomi.

Fullstendig krakk i valutamarkedet

Her ser man enkelt hvor kraftig utslaget er. Foto: Infront

Se nøye etter. Dette er det ikke sikkert du får se igjen.

17.12.14 08:42

Russiske rubler opplever nå krakk.

Mot dollar stuper den russiske valutaen med 30,2 prosent. Så langt i år har dollaren styrket seg med utrolige 137,8 prosent mot Putins sedler. Den siste uken er fasiten 40 prosent.

Sjokkrente
Dette skjer etter kraftig utforbakke mandag og en nødløsning natt til tirsdag der sentralbanken satte opp renten med hele 6,5 prosentpoeng, til 17 prosent.

Dette signaliserer at sentralbanken er desperat og forsøker å få bukt med kollapsen. Samtidig er det ingen tvil om at markedet nå vedder knallhardt på at det vil komme ytterligere grep.

- Renteøkningen er ikke nok. Det sier litt om hvilken panikk det er i markedet, og renten er ikke nok til å motvirke de negative effektene en lavere oljepris har på russisk økonomi, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets til Nettavisen.

- Maktesløs sentralbank
Hun peker på at en renteøkning i seg selv kan være med på å svekke utsiktene for russisk økonomi.

- Rubelfallet i dag er voldsomt og skyldes kombinasjonen av fallende oljepris som er svært negativt for russisk økonomi, vestlige sanksjoner på grunn av Ukraina-konflikten, kapitalflukt og tegn til panikk i markedet. Kombinasjonen gjør at bevegelsen blir stor. Sentralbanken er relativt maktesløse, de har intervenert noe, selv om de har latt rubelen flyte ganske fritt og de har prøvd seg med rentehevinger. I denne siste tok de kraftig i, men det det er ikke nok, sier Viland.

I tillegg sendes milliarder ut av landet i rekordfart.

- Sentralbanken anslår at kapitalstrømmene ut av Russland i år vil være omkring 134 milliarder dollar og at ytterligere 120 milliarder dollar vil gå ut neste år, ifølge DNB Markets.

Kronen i kjelleren
Til og med norske kroner, som svekker seg mot omtrent alt annet, har den siste uken styrket seg med 22,5 prosent mot russerpengene.

Kronen som er en liten og oljepreget valuta blir også knallhardt. Den raser med fem prosent mot euroen og fire prosent mot dollaren.

Den befinner seg nå på det svakeste nivået mot dollar på 12 år og det svakeste nivået mot svenske kroner på 22 år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.