*Nettavisen* Økonomi.

Fullt opprør i Oslo Ap

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Flere lokallag i Oslo Ap er sjokkerte over at valgkomiteen vil fjerne alle lederne utenom Jan Bøhler.

15.03.06 08:39

- Dette var uventet. Etter et vellykket stortingsvalg er det ikke noen grunn til å kaste disse folkene, sier lederen av Ullern Ap, Helga Strømme til TV 2 Nettavisen.

Det går mot en betent maktkamp i fylkespartiet til Jens Stoltenberg etter at en enstemmig valgkomité går inn for å kaste de to nestledere som er bystyremedlem og AUF-er Rina Mariann Hansen (28) og statssekretær Karin Yrvin (35) og erstatte de to nestlederne med Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel.

Bitter maktkamp
I tillegg vil valgkomiteen vrake partisekretær Rune Tolke (35) til fordel for kvinnepolitisk leder Gro Tvedt Anderssen (30). De to nestlederne ble valgt som et kompromiss for to år siden etter en årelang, bitter maktkamp mellom høyre- og venstrefløyen i fylkespartiet.

Jan Bøhler, som i høst ble valgt inn på Stortinget, ble valgt til leder, og han lovet at roen nå skulle senke seg over det sentrale partilaget i Ap.

Men en sentral kilde sier til TV 2 Nettavisen at vedkommende allerede i begynnelsen av januar hørte at Jan Bøhler planla å skifte ut sine kolleger i Oslo Ap.

- Jeg sa fra til de personene som skulle ha denne informasjonen. Men de kunne ikke tro at det stemte. Nå ser vi at det skjer. Det vil garantert komme reaksjoner på dette, sier kilden.

Foreslo gjenvalg
Reaksjonene går på at det er uklokt å kaste to nestledere som var et kompromiss for to år siden, og at en ikke kaster en partisekretær etter en vellykket valgkamp.

Sagene Ap hadde styremøte om saken i forrige uke og vedtok at de ikke vil gå imot innstillingen fra valgkomiteen.

- Vi har tidligere foreslått gjenvalg av ledelsen, og på et styremøte i forrige uke ble vi enige om å stå på det, sier nyvalgt leder av bydelspartiet i Sagene Ap, Jo Heinum.

Heinum overtok nylig ledervervet etter politisk rådgiver Mina Gerhardsen.

Rina Mariann Hansen er fra Sagene, og Heinum synes det er naturlig at styret i Sagene Ap stiller seg bak henne.

- Ble du overrasket over at valgkomiteen vil kaste tre av fire i ledelsen?

- Ja, vi ble jo overasket. Men jeg er opptatt av at det fortsatt skal være ro i Oslo Ap. Derfor ønsker jeg ikke å kommentere saken ytterligere. Jeg er temmelig sikker på at det kan bli noen kampvoteringer, men dette vil ikke skape ny splittelse i Oslo Ap slik det var for noen år siden, sier Heinum.

- Upraktisk
Lederen av valgkomiteen, Bernt Bull, sier at valgkomiteen går inn for å kaste Hansen og Yrvin fordi det er upraktisk med to nestledere.

- Jan Bøhler har ikke vært fraværende på ett eneste møte i denne toårsperioden. Det har aldri vært diskutert hvem som skal møte i hans sted hvis han er borte. Men vi kan ikke ha et system som er sårbart for slike situasjoner. Ved for eksempel sykdom kan det ikke være tvil om hvem som skal fungere for ham, sier Bull.

- Hvorfor vil dere skifte ut Rune Tokle?

- Det går på behovene framover, de vil bli bedre dekket av Anderssen. Men dette er en situasjon som er vanskelig å vurdere. Vi får komme tilbake til årsaken senere. Begge er utmerkede.

- Du frykter ikke at den gamle striden i Oslo Ap nå skal blusse opp igjen?

- Det vil jo vise seg om organisasjonen er moden for den. Men sammensetningen i valgkomiteen er så pass bred at jeg tror tiden er moden. Dette er ikke et politisk spørsmål, men organisatorisk, sier han.

Oslo Ap skal bestemme hvem som skal sitte i ledelsen i fylkeslaget på årsmøtet kommende lørdag. Jan Bøhler svarte ikke på TV 2s forespørsel om intervju tirsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.