*Nettavisen* Økonomi.

Fusjonskvartalet

Nyheten om at olje- og gassvirksomheten til Statoil og Hydro fusjoneres stjal all oppmerksomhet i årets siste kvartal.

2006 har vært året for de store rekordene på Oslo Børs. NA24 gir deg børsåret 2006 i en serie.

Her er fjerde kvartal.

NA24 - din næringslivsavis

Les også: Første kvartal Andre kvartal og tredje kvartal .

Ved inngangen til årets siste kvartal var hovedindeksen 371,59 poeng, og på årets siste handledag hadde indeksen steget til 440,4 poeng.

Klikk på bildet for å forstørre.

33 prosent
Totalt har hovedindeksen på Oslo Børs steget knappe 33 prosent i år. I fjor steg den hele 40,5 prosent og året har på mange måter vært det store gjennombruddet for handle med aksjer på internett.

AksjeNorge-sjefen John Peter Tollefsen sier året var over forventningen og langt over gjennomsnittet sammenlignet med andre land.

- Jeg tror ikke vi klarer over 30 prosent et år til for hovedindeksen, sier Tollefsen til NA24, men spår et godt aksjeår i 2007.

- Det finnes ikke mange indikatorer som skullet tilsi at det ikke blir et godt år på Oslo Børs i året som kommer, sier han til NA24.

Hadde du satset en million kroner vektet mot hovedindeksen ved inngangen til dette året kunne du fornøyd skutt opp nyttårsrakettene; med en gevinst på 330.000 kroner før skatt, og eventuelle renteutgifter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Oktober
Dette var måneden da ”Total Return Swap” kom på alles lepper. Det innebærer at en avtalepartner (kjøper av risikoen) erverver den finansielle eksponeringen (kursutviklingen og eventuell avkastning i form av utbytte) i en underliggende aksje fra en annen avtalepart (selger av risikoen) mot en rentebetaling. Avtalen inngås for en gitt periode og et gitt antall aksjer, med en inngåelses- og innløsningskurs.

Styret ved Oslo Børs og Børsklagenemnden har satt foten ned for bruk av disse avtalene i oppkjøpssituasjoner.

- Slike avtaler har spilt en sentral rolle i maktkampen i riggselskapene Sinvest og Eastern Drilling, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen hos Oslo Børs.

12. desember besluttet Børsklagenemnden å ilegge indiske Aban, storbanken ICICI Bank og det norske meglerhuset First Securities tilbudsplikt etter verdipapirhandelsloven i riggselskapet Sinvest.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nok penger
Det har vært en hektisk aktivitet dette året på børsen og hele 53,2 milliarder kroner har selskapene hentet på ulike emisjoner. De fem største er REC (6,9 milliarder kroner), Pan Fish (5,4 milliarder kroner), SeaDrill (4,9 og 3,5 milliarder kroner), Pan Fish (2,6 milliarder kroner). Totalt

DnB NOR befester toppen av mestselgende meglerhus med 8,5 prosent i oktober og hele 9,27 prosent for hele året så langt.

Statoil, Hydro og Telenor stod for over 47 prosent av alt salg i måneden med 115 milliarder kroner.

Hovedindeksen la på seg 8,4 prosent og er tilbake til formen før blodbadet i mai.

- Alle delindeksene hadde en positiv utvikling, og det er sjeldent, sier Olsen.

Plateprodusenten Polimoon fikk to ulike bud fra investorselskapet CapMan og islandske Promens.

Tandberg TV falt kraftig i september og klarte å korrigere med en oppgang på 33,8 prosent i oktober. Røkke og Aker Drilling økte med 24,6 prosent etter SeaDrill kjøpte seg inn i selskapet. 11,1 milliarder kroner ble det brukt på aksjer og grunnfondsbevis daglig denne måneden.

- Det ble også noterte hele fire oppdrettsselskaper som må betegnes om uvanlig mage, sier Olsen. Det var Austevoll, Marine Farms, Codfarmers, og Northland Resources.

Klikk på bildet for å forstørre.

LES OGSÅ: Årets børsfersking og årets skraleste nykomling på Oslo Børs.

November
Hovedindeksen steg med 2,6 prosent til 412,99 poeng i denne måneden. Oljeprisen styrket seg igjen og dro vår lokale oljebørs opp til nye høyder.

- Yara og SeaDrill var blant de større selskapene som hadde en god måned, skriver Oslo Børs i sitt månedsbrev.

SeaDrill omsatte for 9,6 milliarder kroner som er 4,15 prosent av den totale omsetningen.

SEB Enskilda var månedens mestselgende meglerhus med 8,74 prosent, etterfulgt av ABG Sundal Collier og DnB NOR.

Omsetningen ligger rundt 10,5 milliarder daglig. Oslo Børs og VPS Clearing gjennomførte store endringer i systemet for derivatmarkedet. En ny versjon av handelssystemet Click og et nytt clearingsystem kaldt Secur ble satt i drift.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik

Desember
i årets siste måned, mandag 18. desember, smalt den store nyheten da Statoil og Norsk Hydro innkalte til pressekonferanse og meldte at de fusjonerer deres olje- og gassdivisjoner.

- Sammenslåingen mellom Statoil og Hydro skaper et av de 50 største selskapene i verden, sa Statoils konsernsjef Helge Lund på pressekonferansen på Felix konferansesenter på Aker Brygge.

Det blir verdens største offshore olje- og gassoperatør, etterfulgt av nederlandske Shell, brasilianske oljeselskapet Petrobra, og britiske BP. Ser vi på listen over de børsnoterte olje- og gasselskapene, vil Statoil-Hydro ta 12. plassen. Det samlede selskapet vil ha en markedsverdi på rundt 95 milliarder dollar.

Faktor og Spits ble notert i desember. Fem nye selskaper er vedtatt notert, og er Crew Minerals, Deep Sea Supply Plc, Repant, og Reservoir Exploration Technology. MPF Copr. Ltd. Oceanteam Power & Umbilical har søkt om notering og det gir hele 35 nye selskaper på vår lokale børs i år. Godt Nytt Børsår fra NA24.

Les også: Første kvartal Andre kvartal og tredje kvartal .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.