*Nettavisen* Økonomi.

Futen sitter igjen med svarteper

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Restauranter betaler ikke skatteetaten.

09.12.09 10:47

I fjor gjennomførte Skatt øst 380 kontroller i regionens restaurantbransje. Dette var i hovedsak for å kartlegge et stort utvalg av serveringssteder. Det de fant i de omfattende kontrollene knyttet til regnskapsstandarder og kontantomsetning var nedslående.

Samfunnet med «Svarteper».
Kontrollutvalget tok ut et tiltalls virksomheter der de foretok et dypdykk i regnskapsmaterialet. Dette arbeidet eskaleres til neste år.

- Det er avdekket skatt- og merverdiavgiftsunndragelser i flere saker, heter det i en melding.

I flere virksomheter skal det ikke være midler igjen til å betale etatens regning.

Etaten skriver at en viktig oppgave er å spore den eller de som har stukket av med pengene for så å skattlegge disse.

- Det er kjent at useriøse virksomheter betaler sine leverandører for å holde liv i foretaket, mens betaling til skattemyndigheten uteblir. Skatteetaten og ikke minst fellesskapet blir sittende igjen med «svarteper». Dette kan vi ikke akseptere. De virksomhetene som ønsker å drive lovlig føler vi et ansvar for, sier Aas.

Tvangsmulkt
I kampen om å få kloa i pengene vurderes det nå nye tiltak.

- Oppfølgingskontroller i 2009 avdekker at det fortsatt er store regnskapsmessige mangler og svart omsetning i restaurantbransjen. Nå ilegges mange tvangsmulkt, skriver seksjonssjef Trond Aas i Skatt øst i meldingen.

I år har Skatt øst fulgt opp mange av virksomhetene som meldte tilbake at feilene var rettet opp.

- Vi valgte ut 71 virksomheter som hadde gitt tilbakemelding om at pålegget var etterkommet og besøkte disse på nytt, skriver Aas.

Han synes det var svært skuffende å oppdage at til tross for tilbakemeldingen, hadde en av tre av disse likevel ikke etterkommet pålegget.

- Vi ser meget alvorlig på dette og vil nå ilegge tvangsmulkt. Dette kan gis med inntil 10 ganger rettsgebyret per dag, begrenset til en million i løpet av et år. Et rettsgebyr er for tiden 860 kroner. Dette er et virkemiddel vi vil øke bruken av, skriver Aas.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag