*Nettavisen* Økonomi.

Fyrer løs mot skattene

Foto: Scanpix

Kong Carl Gustaf har det med å havne i trøbbel. Sjekk det siste utspillet og hans lange tabbeliste.

13.02.07 18:42

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Mens børsen i Stockholm klatret med nærmere 24 prosent i fjor steg ikke kongens aksjeportefølje med mer enn syv prosent. Det skal ha sine naturlige årsaker og skyldes at porteføljen forvaltes passivt, ifølge di.se.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi er ikke aktive av den enkle grunnen at om vi selger noe så går nesten halvparten av pengene i skatt. Så mye som 48 prosent av hele salgssummen, ikke bare gevinsten, forsvinner i skatt. Slik blir det med begrensningsregelen, sier Bengt Telland, hoffets økonomisjef til di.se.

Fjoråret var et kanonår for de fleste som investerte på den svenske børsen, men selskapene Astra Zeneca, hvor kongen eier 150.000 aksjer, og Ericsson ødela for kongens børsfest. Astra Zeneca fikk en nedgang på 5,4 prosent i fjor, mens Ericsson kun fikk en oppgang på 1,3 prosent i 2006. Derimot klatret kongens verdier i selskapene Atlas Copco og SEB.

Men at porteføljen forvaltes uten kjappe handler skyldes også andre årsaker, ifølge avisen.

- Den private formuen er ikke beregnet for spekulativ handel, men for langsiktige investeringer. Da får man ta det gode med det onde, sier Telland, ifølge avisen.

Til sammen steg kongens aksjeportefølje fra 136 millioner svenske kroner til 146 millioner svenske kroner. Dette tilsvarer en økning på rundt syv prosent for fjoråret.

Men det var andre resultater i 2005 da aksjeporteføljen klatret med hele 50 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her er noen av kungens tabber
Kong Carl Gustaf skal ha kjøpt en yacht til sterkt redusert pris mot at han skulle profilere båten.

Utkledd som afrikansk høvding, skapte svenskekongen furore.

Biltrøbbel
Kong Carl Gustaf er stadig i biltrøbbel. Sist gang var når kongeparets bil kjørte rett på en ung kvinne under statsbesøket i Tyrkia. I påsken i fjor stakk han fra bensinregningen ved Hydro Texaco på Gråmyra i Levanger

Spesielle uttalelser
Kongeparet fikk sitt første barn, datteren Victoria. Like etter uttalte kongen hva han synes om at datteren engang skulle arve tronen.

- Jobben er for tung for en jente.

I 1978 stilte kongen opp på et arrangemnet som avtalt, men kommentaren kan ikke ha vært innøvd.

- Jeg liker ikke å åpne kjernekraftverk, men gjør det jeg får beskjed om.

I forbindelse med feiringen av 550-årsminnet for Sveriges første riksdag i 1985, besøkte kungen Arboga.

Han åpnet talen til de 10.000 fremmøtte med ordene «Kjære ørebroere».

Ørebro ligger fire mil fra Arboga, og de fremmøtte opplevde dette som en fornærmelse.

Samme år åpnet Carl Gustaf en legekonferanse om stivkrampe med ordene:

- Tema for dagen er brannskader!

I 1985 åpnet han en ny ferjestrekning med de legendariske ordene:

- Jeg innvier herved ferjen som skal gå mellom¿ mellom¿ mellom holdeplassene.

Fornærmet Gro
På slutten av åttitallet fant Carl Gustaf det betimelig å kommentere den norske selfangsten, og skapte med det misnøye både hos statsministeren og det norske folk:

- Hvis ikke Gro Harlem Brundtland klarer å ta hånd om selproblemet, så lurer jeg på hvordan hun skal kunne ta hånd om det norske folket?

Klikk på bildet for å forstørre.

Flere episoder kan du lese her: Kungens mange tabber

Bensintabbe i Levanger
En tabbe fra den mye omtalte kongen ble begått i Norge. Personalet ved Hydro Texaco på Gråmyra i Levanger visste ikke hva de skulle tro da videoopptak viste at det var bilen til Sveriges konge som stakk av fra bensinregningen i påsken i fjor.

- Det er klart at han synes det hele er veldig pinlig, men må jo bare le av det hele, sa pressesjef Nina Eld ved det svenske hoffet til side2.

Betalte regningen
Hun fortalte at kongen, dronningen og noen flere hadde tatt turen til Trondheim, et besøk de for øvrig satte stor pris på. På veien hjem skulle de innom en bensinstasjon og fylle bensin. En god venn av kongen gikk inn for å betale og kjøpte samtidig godteri for 20 kroner.

- Kongens venn brukte visakort da han skulle betale. Han dro kortet og så dessverre ikke på kvitteringen etter at han hadde betalt. Han trodde derfor at alt var i orden. Det er jo klart at man ikke drar visakortet bare for godteri til 20 kroner. Da de senere ringte fra bensinstasjonen og forklarte hva som hadde skjedd, betalte vi umiddelbart, sa Eld.

Carl Gustaf lider av dysleksi og da han i barneskolen skulle skrive om hva han skulle bli når han ble stor, ble det slik: "När jag blir stor ska jag bli knug."

Siden har han gått under kallenavnet Knugen, ifølge seher.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.