NA24.no

Fyrer løs mot StatoilHydro

Sist oppdatert:
En kjent norsk investor raser etter beskyldninger om korrupsjon. Oljegiganten nekter å svare.

Britiske kredittmyndigheter fant ingenting galt, men Norsk Hydro stoppet en avtale med den kjente finansmannen Endre Røsjøs selskap etter sigende på grunn av fare for korrupsjon.

Nå raser Røsjø mot oljegiganten – som ikke svarer ham.

NA24 - din næringslivsavis

I oktober 2007, da Eivind Reiten måtte gå som styreleder i StatoilHydro etter korrupsjonsbråk, kom det en lekkasje til Dagens Næringsliv og Stavanger Aftenblad. I to saker kom det frem hvorfor Hydro trakk seg ut fra en stor oljeforretning i Irak.

Hydro, med Reiten i spissen, var redd for at avtalepartneren, et selskap der Røsjø er sentral, kunne lede til korrupsjon.

Fryktet korrupsjon
Under overskriften «Stoppet avtale med Endre Røsjø» publiserte Dagens Næringsliv den 29. oktober i fjor en sak der det gikk frem at Eivind Reiten stoppet en konsulentavtale med investoren. Ifølge oppslaget ble avtalen stoppet fordi Røsjøs partner skulle være hemmelig.

Det var Reiten selv som skulle ha stoppet avtalen, ifølge oppslagene.

Hydro måtte godkjenne alle
Men NA24 sitter på dokumentasjon som viser at Norsk Hydro skulle være inneforstått med alle rådgivere som var inne i prosessen.

I den signerte avtalen, som NA24 har fått tilgang til, fremgår det i første paragraf følgende:

«Pinemont will provide the service of an expert person of international repute, who will be agreed to and axxepted in advance by NH (Norsk Hydro, red. anm), to assist PS (Pinemont Securities, red. anm) with advisory services required by NH on the following terms:»

Altså: Det kunne bringes inn rådgivere, men da med forutgående godkjennelse og aksept fra Norsk Hydro.

Avtalen er signert en direktør i Norsk Hydro og datert 3. september 2003.

Hydro ut – DNO inn
Norsk Hydro trakk seg ut av avtalen med Pinemont Securities kort tid etter den ble signert i 2003. Pinemont fikk ikke noen begrunnelse for at det mektige oljeselskapet, som den gang ble ledet av Eivind Reiten, kansellerte avtalen.

Men det lille oljeselskapet DNO, med Berge Gert Larsen i spissen, hoppet inn i skoene til Norsk Hydro i 2004. Tirsdag denne uken kunne de melde at de hadde pumpet nesten 7.500 fat olje per dag fra oljefelt i Irak.

Reagerer
Men Pinemont og Endre Røsjø reagerte kraftig på begrunnelsen fra Hydro som de fikk servert i avisene. I flere brev, som NA24 har fått tilgang til, har Pinemonts advokat Ingjald Ørbeck Sørheim bedt styreleder i StatoilHydro (som overtok rettighetene og pliktene til Hydros oljedivisjon etter fusjonen) om en forklaring på påstandene som fremkommer.

I det siste brevet til styreleder Marit Arnstad skriver Ørbeck Sørheim:

«StatoilHydro ASA har ikke beklaget den alvorlige beskyldningen om korrupsjon.»

Brevet er datert 29. februar og er ubesvart.

- Hengt ut på grunn av «Reiten-press»
- Jeg reagerer på å bli hengt ut fordi Reiten føler seg under press. Det synes jeg ikke jeg fortjener å ha på meg, sier Endre Røsjø til NA24. I flere måneder har han, gjennom advokat Ingjald Ørbeck Sørheim, forsøkt å få svar på avisoppslagene fra StatoilHydro – men det har de ikke fått.

- Jeg kom til Hydro med en usedvanlig god forretning. Nå er det 16 eller 17 oljeselskaper som har skrevet mer eller mindre identiske produksjonsdelingsavtaler med kurdiske selvstyremyndigheter, sier Røsjø som forteller at de områdene de nevnte oljeselskapene nå deler på er under halvparten av det Hydro hadde på hånden.

Han sier til NA24 at den avtalen som Hydro kansellerte, men som DNO gikk inn i, kunne blitt særdeles lønnsom. Han egne kalkyler er at man over den neste tiårsperiode har gått glipp av en inntektsstrøm på 9,5 milliarder dollar, men da med forutsetning av at man har fått eksportlisens.

- Ikke noe kritikkverdig
I et foregående brev, sendt i november 2007 til StatoilHydros konsernsjef Helge Lund og styret i samme selskap, skriver Sørheim at britiske myndigheter har gjennomgått avtalene som Pinemont har hatt, inkludert avtalen med Norsk Hydro, uten at de har funnet noe kritikkverdig.

Røsjø forteller at Norsk Hydro betalte 11 måneders konsulenthonorar til Pinemont, etter å ha brutt avtalen.

- Det til tross for at jeg ikke ville ha noen penger av dem, sier Røsjø. Han forteller at Reiten skal ha gitt beskjed om at de ville gjøre opp avtalen ordentlig. Røsjø spør seg selv om det er noe logikk i dette.

- Jeg har gjort hva jeg kunne for å holde dette stille og rolig. Jeg har ikke noe interesse av å skade noen, verken Eivin Reiten eller Hydro, sier Røsjø til NA24

StatoilHydro: - Ikke vi som har lekket


Ola Morten Aanestad, informasjonsdirektør i StatoilHydro, sier til NA24 at det ikke er dem som har stått bak lekkasjene til avisene.

Hans kommentar til lekkasjene i sin tid er at «slikt skjer fra tid til annen».

- Generelt er det et faktum at det fra tid til annen skjer lekkasjer til media. Vi har en fri presse i dette landet, og også noe som heter kildevern. Det er uvanlig at StatoilHydro driver en jakt på kilder til media, sier Aanestad til NA24.

StatoilHydro viser også til at kontraktsforholdene mellom Pinemont og Norsk Hydros oljedivisjon, som er fusjonert inn i StatoilHydro, nå gjennomgås av selskapet.

- Som kjent ble det i oktober iverksatt en ekstern gjennomgang av forhold knyttet til den såkalte Libya-saken og øvrige konsulentavtaler knyttet til Hydros internasjonale portefølje. Denne gjennomgangen pågår, og inntil resultatene foreligger, kan vi ikke gå inn i enkeltheter som de du spør om, skriver Aanestad i en epost til NA24.

Heller ikke Hydro ønsker å kommentere saken. Hydros oljedivisjon ble i fjor høst fusjonert inn i Statoil.

- Jeg synes ikke det er riktig å kommentere de forholdene nå. Vi er nå midt inne i en undersøkelse av Hydros tidligere engasjement på oljesiden og håper å ha dette konkludert innen sommeren, sier Inger Sethov til NA24. Sethov er kommunikasjonsdirektør i Hydro.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere