Gå til sidens hovedinnhold

G8: - Høye olje- og matpriser en trussel

G8s finansministre sier at høye olje- og matvarepriser er alvorlig for den globale økonomiske veksten. Nå skal IMF utrede drivkreftene bak prishoppene.

Økte olje- og matvarepriser utgjør nå en mer alvorlig trussel mot global økonomisk vekst enn kredittkrisen, uttalte G8-landenes finansministre lørdag, ifølge Bloomberg.

NA24 - din næringslivsavis

Finansministrene i G8, en sammenslutning av åtte av verdens største industriland, kom med uttalelsen som en avslutning på samtaler i Osaka lørdag.

- Den største bekymringen er den inflasjonsdrivende effekten fra olje spesielt, men også fra matvareprisene, sa Storbritannias finansminister Alistair Darling.

Uenige om drivkrefter
Møtet avdekket, ifølge Bloomberg, uenigheter om hva som driver økningen i råvareprisene.

Frankrikes finansminister Christine Lagarde og Russlands finansminister Alexei Kudrin hevdet begge at investorer kjøper olje og matvarer som en sikring mot dollarfallet. USAs finansminister Henry Paulson nektet å legge skylden for høyere priser på spekulanter, og sa at «alle beviser» pekte på at det er knapp tilgang og sterk etterspørsel.

Ifølge Bloomberg oppfordret den italienske finansministeren Giulio Tremonti myndighetene om å bekjempe spekulasjon. Tremonti foreslo å høyne depositumssatsene for investorer som handler i futures-markedene, for dermed å gjøre det dyrere å spekulere på oljeprisene.

IMF skal utrede
Finansministrene har nå gitt IMF i oppgave å studere drivkreftene bak høyere oljekostnader.

Bloomberg skriver at G8 tidligere kun har hatt begrenset suksess med å påvirke oljeprisene, siden de første gang lobbyerte for økt produksjon i 2004. Da var prisen på ett fat råolje 40 dollar, mot nesten 140 dollar i dag.

Oljekonsumerende og - produserende land skal møtes senere denne måneden i Saudi-Arabia. Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi uttalte lørdag at landets statlige oljeselskap snart kan komme til å starte pumping på et nytt felt.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Strømsjokket: Kun 2,3 % har den billigste avtaletypen