*Nettavisen* Økonomi.

Ga 150.000 skattekroner til Waleed

Foto: Privat / TA

- Jeg har ingen grunn til å føle meg lurt, sier Innovasjon Norge-direktøren som skrøt av den fengslede nordmannen.

12.04.13 08:16

Innovasjon Norge var med på å løfte fram nordmannen som nå sitter fengslet for millionsvindel i USA.

Som 18-åring gikk Waleed Ahmed og hans daværende partner Flemming Bordoy til Innovasjon Norges distriktskontor i Telemark, og solgte inn ideen som skulle gi dem 150.000 kroner i oppstartskapital til selskapet Grønt Norge.

Her er stipendet som Innovasjon Norge ga Waleed Ahmed (jpg-filer, åpnes i eget vindu):

«Tilbud om stipend» - Side 1

«Tilbud om stipend» - Side 2

«Tilbud om stipend» - Side 3

Lei av dårlig ladetid på iPhonen hadde de kommet på et iPhone-etui med solcelleteknologi som ladet telefonen.

Mark Zuckerberg-type holdning

- De tenker unorsk stort. De bryr seg ikke om janteloven i det hele tatt. Det er en Mark Zuckerberg-type holdning, sa Bård Stranheim, direktør for Innovasjon Norge avdeling Telemark, til NRK i slutten av 2011.

Han var strålende fornøyd med å ha gitt penger til de to guttene.

- Vi har ingen under 18 som har fått støtte. Så selv om vi har med mye unge folk å gjøre, er disse to helt i ytterkant av skalaen. De har definitivt funnet en vinneroppskrift, sa Stranheim.

Feil kobling

I dag hevder Stranheim at koblingen mot Mark Zuckerberg var journalistens, ikke hans. Stranheim ga sin tilslutning ved å si noe slik som at «det kan du vel si, ja.» Dermed er det ikke et feilsitat slik han forstår det, men altså en kobling journalisten sto for.

- Det jeg sa om unorske holdninger var basert på det vi visste om gründeren på den tiden jeg ga kommentaren. Innovasjon Norge ønsker gründere som tør tenke utradisjonelt og satse stort, sier han til Nettavisen NA24.

Stranheim har tidligere vært innkjøpssjef i Norsk Hydro og har vært daglig leder av et teknologiselskap før han kom til Innovasjon Norge.

- Vi ga støtte til etableringen av selskapet og fikk den dokumentasjonen vi krever i forbindelse med etablerertilskuddet. Derfor har jeg ingen grunn til å føle meg lurt, fortsetter han.

Journalisten i NRK er ikke helt enig i framstillingen.

- Bård Stranheim ble intervjuet til saken via telefon. Det ble ikke gjort opptak av samtalen. Jeg noterte mens han snakket, altså temmelig normal journalistisk praksis. Sitatet «– De tenker unorsk stort. De bryr seg ikke om janteloven i det hele tatt. Det er en Mark Zuckerberg-type holdning», er hans uttalelse til meg, og det synes jeg han bør stå for, sier Daniel Eriksen til Nettavisen NA24.

Fengslet siden september

Det var tirsdag forrige uke Nettavisen NA24 avslørte at nordmannen som sitter fengslet i Los Angeles for svindel knyttet til Justin Bieber-konserter er 21 år gamle Waleed Ahmed. Han har erkjent seg skyldig i å ha svindlet en amerikansk investor for flere millioner kroner.

Les mer: Norsk wonderboy fengslet for Bieber-svindel

Nordmannen har sittet varetektsfengslet i Los Angeles siden slutten av september, viser dokumentene som Nettavisen NA24 har fått tilgang på fra det føderale politiet i USA.

Vet du noe om saken? Tips Nettavisen NA24!

Vil ikke kreve tilbake pengene

Det at staten støttet Waleed Ahmed får opposisjonen til å se rødt. Før helgen tok Frp til orde for at Innovasjon Norge må kreve tilbake støtten.

Les mer: Han fikk 150.000 av staten: - Krev pengene tilbake

- Vi står fast ved den vurderingen som lå til grunn for tildelingen av etablerertilskuddet. Vår sak med Grønt Norge ble avsluttet etter det, sier Kjetil Svorkmo Bergmann, kommunikasjonsdirektør i Innovasjon Norge, til Nettavisen NA24.

- Kan vi få tilsendt søknaden til Grønt Norge?

- Nei, søknaden kan dere ikke få. Den er ikke offentlig, sier Svorkmo Bergmann.

Her er stipendet som Innovasjon Norge ga Waleed Ahmed (PDF-fil)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.