*Nettavisen* Økonomi.

Ga alle asylsøkere i Norge kjøttkniv

KREVENDE: - Enkelte land er det svært vanskelig å returnere asylsøkere til, sier UDI-direktør Frode Forfang. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Nå sprer ni år gammel sak seg som farsott på nettet.

07.11.13 18:27

En artikkel Nettavisen skrev i september 2004 sprer seg nå som en farsott på nett. Den har i løpet av onsdag kveld og torsdag morgen blitt spredt av nesten 5.000 personer.

Les: Vil fjerne asylsøker-kniv

Artikkelen omtaler Adresseavisens dekning av en pakke med kjøkkenutstyr som alle asylsøkere som kom til Norge fikk.

Denne pakken inneholdt kjøkkenutstyr som kopper og kar, men også en kjøttkniv og en brødkniv. Pakkene ble gitt til asylantene privat, og ble deres eiendom. Det ble delt ut flere tusen slike pakker.

Endret etter drap
Bakteppet for at saken nå spres er bussdrapene i Årdal, der den antatte gjerningsmannen er 30 år gammel mann og fra Sør-Sudan

Asylsøkere som kommer til Norge får fortsatt en pakke med kjøkkenutstyr, men knivene er ikke lenger de samme lenger.

- UDI har siden denne saken gjort endringer i kjøkkenpakka til asylsøkere. Alle asylsøkere får fortsatt utdelt en kjøkkenpakke med normalt kjøkkenutstyr, men denne kniven deles ikke ut lenger. Den ble byttet ut med en butt kniv etter denne hendelsen, opplyser Håkon Fenstad, assisterende kommunikasjonsdirektør, til Nettavisen NA24.

Brød- og kjøttknivene som nå blir delt ut har butte tupper, skal minst være 20 cm lange og i rustfritt stål. De siste årene har UDI gitt ut rundt 5.000 av disse pakkene årlig.

Disse ble endret etter at slike utdelte kniver allerede hadde blitt brukt i flere kriminelle handlinger. Ifølge Adresseavisen ble det begått tre drap med «UDI-kniver» i 2003. Blant annet da bussjåføren Audun Bøland (39) og asylsøkeren Christian Baloky (44) ble drept av en asylsøker i Valdres i februar 2003.

Ser på rutinene
En som reagerte den gangen var Frps Per Sandberg.

- Jeg husker saken forsåvidt. Det var knyttet til flere saker hvor asylsøkere var involvert. Jeg kjenner ikke praksisen i dag, sier Per Sandberg til Nettavisen NA24.

- Men sier det litt om hvor naive Norge har vært?

- Jo, men det knytter seg ikke alene til denne saken. Det er helheten og samlet politikk de siste 20 år som viser hvor naive vi har vært, sier Sandberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lien, Kyrre

Etter hendelsen i Årdal varsler UDI at de skal se på sine rutiner.

- UDI har ikke fått rapportert noe spesielt rundt asylsøkerens adferd tidligere, men når en så alvorlig hendelse skjer, gjennomgår UDI likevel rutinene, i likhet med andre aktører, UDI-direktør Frode Forfang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.