NA24.no

(Scanpix/Montasje)

Ga blaffen i statsbudsjettet

Sist oppdatert:
Tradisjonen tro gir ikke statsbudsjettet noe utslag på Oslo Børs.

Dårlig utvikling på børsene i Europa og en svak start i det amerikanske aksjemarkedet ga et fall på Oslo Børs. Da oljeprisen også svekket seg etter en god innledning ble fallet større på Oslo Børs.

NA24 – din næringslivsavis

Hovedindeksen falt 0,83 prosent til 335,17 poeng. Samlet ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 5,6 milliarder kroner. Det er under snittet de siste ukene.

Rekordhøy bruk av oljepenger
Selv om de fleste økonomer og mediene har vært i full sving med statsbudsjettet, er dette noe aksjemarkedet tradisjonelt bryr seg lite om. Slik var nok også situasjonen tirsdag.

Hvis du likevel er interessert i mer om statsbudsjettet finner du en oppsummering ved å trykke på koblingen under.

Les mer. Disse papirene er rekorddyre

Tyskere skyer på himmelen
Mer utslagsgivende ble det nok heller at forventningene til den tyske økonomien ble overraskende svekket. Zew-indeksen måler hvordan fremtidsoptimismen til finansanalytikere utvikler seg og falt til 56 poeng i oktober. I forkant var forventningene at den tyske tillitsindeksen ville ende uforandret på 57,7 poeng.

Les mer: Skuffende tysk tillitsindeks

I oljemarkedet ble en oppjustering fra OPEC tillagt vekt. Oljekartellet har i sin rapport for oktober jekket opp etterspørselsforventningene med 200.000 fat per dag for både 2009 og for 2010. Dermed venter de at det vil bli etterspurt 84,2 millioner fat olje per dag i snitt i 2009. Det tilsvarer likevel et fall 1,4 millioner fat i etterspørselen.

Les mer: OPEC ser økt etterspørsel

Nyheten ga en oppgang i oljeprisen, men utviklingen i aksjemarkedet la en midlertidig demper på oljeprisen. Ved råvarebørsen i London ble kontraktene på nordsjøolje med levering i november omsatt for 71,60 dollar per fat da Oslo Børs stengte. Tidligere på dagen ble kontraktene omsatt for 72,83 dollar.

Bredt fall
StatoilHydro falt 0,52 prosent til 133,60 kroner. Regjeringen regner med å få 15,5 milliarder kroner i utbytte fra den norske oljekjempen etter regnskapsåret 2009. Det blir basert på antall aksjer som er utstedt av selskapet 4,86 krone per aksje. Etter regnskapsåret for 2008 betalte StatoilHydro 7,5 kroner per aksje i utbytte.

Norsk Hydro falt 0,12 prosent til 42,48 kroner, mens DnB Nor ble sendt ned 2,65 prosent til 69,90 kroner. Seadrill falt 1,23 prosent til 128,80 kroner og fikk følge av Telenor som endte ned 0,36 prosent til 70,20 kroner.

Blant få lyspunkt ble Sevan Marine. De kan melde at de har sikret seg en nok en studiekontrakt for den sylinderformede flytende produksjons- og lagringsenheten. Dette skal være den tredje kontrakten i løpet av tre måneder som gjelder et slikt studie. Sevan-aksjen ble løftet 4,05 prosent til 9,65 kroner.

Les mer: Nok en studie til Sevan

Topp og bunn
Svært tynt volum sendte Aqua Bio Technology og Petrojack til toppen av vinnerlisten med en oppgang på henholdsvis 50 prosent til 0,45 kroner og 14,73 prosent til 1,48 kroner. Samme årsak kan nok for æren av at ScanArc ble løftet 12,68 prosent til 8 kroner.

Kongsberg Automotive fikk et kurshopp på 12,47 prosent til 4,60 kroner, og med et høyere volum enn hva som har vært sett på lenge.

Tide falt 24,64 prosent til 21,10 kroner på et tynt volum, mens Artumas Group ble sendt ned 20 prosent til 0,04 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere