NA24.no

Ga bort Acta-saken

Sist oppdatert:
Norges største innsidesak ledes ikke av Økokrim.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Men Økokrim ser ikke bort ifra at mer ressurser kunne gjort at de ville kjørt etterforskningen i Norges største innsidesak.

Mandag ble gründer i Acta, Fred Ingebrigtsen, sammen med flere andre, siktet for innsidehandel. I alle innsidesaker er det Økokrim som pleier å være ansvarlig påtalemyndighet. Men ikke denne gangen.

NA24 – din næringslivsavis

Einar Høgetveit, som leder Økokrim, sier dette til NA24 når vi spør hvorfor Rogaland Politidistrikt etterforsker denne saken – og ikke dem:

- Forholdet er at Økokrim sin oppgave aldri har vært å ta i alle saker som gjelder økonomisk kriminalitet. Vi skal være et spissorgan. Vi skal ta vanskelige og prinsipielle saker. Det er hele politiet som skal bekjempe økonomisk kriminalitet. Vi har som oppgave å gjøre de andre delene av politiet gode. Det at et annet politidistrikt tar en sak som dette er bare fint, sier Høgetveit til NA24.

Kunne tatt sak med mer ressurser
Men han stikker ikke under en stol at ressurssituasjonen i Økokrim ikke akkurat borger for at en slik storsak kan prioriteres.

- Dersom ressurssituasjonen hadde vært en annen i Økokrim, ville dere da tatt denne saken, Einar Høgetveit?

- Det er hypotetisk, men jeg ser ikke bort ifra det, sier han.

NA24 er kjent med at det er en del oppgitthet rundt nettopp det faktum at norgeshistoriens største innsidesak ikke kjøres fra Økokrim, som har bygget seg opp en betydelig kompetanse på området etter flere dommer, men fra et distrikt som aldri har håndtert denne type problemstillinger.

Uformell kontakt med Økokrim
Han sier at de ikke ble presentert saken offisielt fra Kredittilsynet. Men tilsynet har en løpende og uformell kontakt med Økokrim.

- Vi har mye kontakt med Kredittilsynet, og mye uformell kontakt slik at de stort sett er oppdatert på hvilke kapasitet vi har. De vet at det ikke er mening i å sende over ting som vi ikke har mulighet til å håndtere, sier Høgetveit. Han understreker at de er involvert i etterforskningen som nå ledes fra Sandnes, som bistand sammen med blant annet Kripos.

Ikke hørt noe siden rapport
I fjor sommer ba Finansdepartementet om at Kredittilsynet, Økokrim og Oslo Børs skrev en rapport om samarbeidet de tre i mellom for å bekjempe finansiell kriminalitet. I rapporten, som NA24 har lest, kommer det tydelig frem at ressurssituasjonen vil kunne føre til at flere alvorlige forhold ikke blir påtalt.

- Til tross for at det er avdekket og reagert mot et antall saker, antar utvalget at det er mange tilfeller av kriminelle handlinger i verdipapirmarkedet som ikke avdekkes eller som av mangel på kapasitet i kontrollkjeden ikke følges opp, skrev utvalget nedsatt av Finansdepartementet i rapporten. Den har vært til Finansdepartementet siden.

Ikke skjedd noe mer

- Etter at denne rapporten kom, Høgetveit, har det skjedd noe med ressurssituasjonen?

- Ikke hos oss, svarer Økokrim-sjefen.

- Trenger dere mer ressurser?

- Jeg pleier å si at Økokrim skulle vært mer robust – og noen flere ressurser på de ulike teamene. Men det er hele politiet som må bli enda flinkere å etterforske denne type saker. Den utviklingen er man inne i. Økoteam er opprettet rundt om kring, og det er viktig å holde et trykk på dette, særlig i Økoteamene, sier Høgetveit til NA24.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere