Ga fingeren til SAS

Foto: Niklas Gustavsson (Scanpix)

Svenskene kan nå, som ekstra sikkerhet, gi fingeren til SAS hver gang de flyr.

21.11.06 19:31

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

SAS i Sverige er det første selskapet i verden som nå har innført biometrisk skanning i tillegg til den vanlige sikkerhetskontrollen. Passasjerene ved flyplassen tar et avtrykk av fingeren når de leverer bagasjen, og fingeren skannes på nytt når de går ombord i flyet.

NA24 - din næringslivsavis

Dette gjøres for i større grad å kunne sikre at passasjerene som går ombord er de samme som sjekket inn bagasjen.

Godt tatt imot
- Dette gjelder kun for SAS flygninger og er et ønske vi har for å bedre sikkerheten på våre flygninger, sier kommunikasjonsdirektør i SAS Braathens, Cathrine Foss Stene, til NA24.

I forkant av at denne nye praksisen nå blir vanlig har SAS gjennomført en testperiode ved lufthavnen Kallax i Luleå, og resultatet har vært oppløftende.

- Vi fikk over 90 prosent kundetilfredshet på denne skanningen, noe som er fantastisk, sier Cathrine Foss-Stene i SAS Braathens, til NA24.

Teknologien skal forhåpentligvis innføres på alle de andre innenriksflyplassene som trafikkeres av selskapet. For de reisende er kontrollen med fingeravtrykk frivillg.

Vil ha i Norge
I Norge blir dette derimot ikke noe av med det første ettersom Datatilsynet har sagt nei. Grunnen til Datatilsynets innstilling skyldes at norsk lov forbyr bruk av biometri som identifikasjon selv om informasjonen slettes straks flyet er i luften. Men dette håper SAS på å få endret.

- Dessverre så sier datatilsynet at vi ikke kan, men vi jobber nå sammen med myndighetene om å få endret reglene slik at dette kan bli mulig også i Norge, sier Foss Stene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.