*Nettavisen* Økonomi.

Ga IBM «ventepenger»

Forsvaret inngikk i forrige uke en millionavtale med IBM. Avtalen omtales av kilder som en måte å gi IBM «ventepenger» på.

13.01.06 12:59

Fredag morgen avslørte TV 2 Nettavisen at Forsvarssjef Sverre Diesen har hatt hemmelige kontraktsforhandlinger med IBM, med sikte på å få i stand en avtale om en delt dataløsning som erstatning for de eksisterende planene for fase to av Program Golf.

Denne hemmelige kontrakten ble lagt på is etter at ledelsen i Program Golf grep inn fordi de mente dette var å gå bak ryggen på forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Ny avtale

Forsvaret inngikk derimot en annen, og langt mindre omfattende, avtale med IBM i forrige uke. Ifølge forsvarsstaben har avtalen et omfang på rundt fem millioner kroner. Det tilsvarer rundt 4.000 arbeidstimer.

I henhold til denne avtalen skal IBM gi bistand med alternative løsningerbeskrivelser til fase to av Program Golf, som er Forsvarets prestisjeprosjekt med hensikt på å styrke økonomistyringen i etaten.

TV 2 Nettavisen ba i begynnelsen av denne uken om et intervju med forsvarssjef Sverre Diesen i forbindelse med Program Golf. Dette ble avslått.

Ventepenger

I henhold til avtalen som ble inngått i forrige uke, skal it-konsernet bistå Forsvaret med å utarbeide og analysere alternative løsninger til fase to av Golf.

TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med flere kilder som uttaler at den nye kontrakten med IBM er å anse som ventepenger i påvente av at Forsvarsdepartemetet skal fatte en endelig beslutning om den videre fremdriften i Golf.

- Forsvaret er redd for at IBM skal gå lei av sendrektigheten, og at de skal binde opp ressurser på andre prosjekter. Derfor gir de IBM en avtale på noen millioner som holder dem varme, sier èn kilde.

IBM blir dermed den sjette gruppen forsvarssjef Sverre Diesen ber utrede fase to av Golf siden han overtok 1. april i fjor. Fra før har tre interne grupper og to eksterne konsulentbyråer gjennomgått fase to av Golf.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjørn Sigurdsøn (SCANPIX)

Feil-informerte minsteren
I forbindelse med at TV 2 Nettavisen ba om et intervju med forsvarssjef Sverre Diesen, ble det også sendt over fem spørsmål om den hemmelige - nå skrinlagte - kontrakten med IBM.

Men forsvarssjefen benekter at noen slik avtale finnes, og svarer i stedet med utgangspunkt i den nye IBM-kontrakten.

Forsvarsstaben orienterte også forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen om feil avtale da hun sent torsdag kveld ba om informasjon om IBM-avtalen for å kunne svare på TV 2 Nettavisens spørsmål. Statsråden opplyste i går kveld at hun ble orientert om den siste avtalen. De hemmelige forhandlingene fikk hun aldri høre om.

Under følger den fulle -epost korrespondansen med forsvarsstabens informasjonsavdeling.

FAKTABOKS:

Program Golf:

¿ Gjennom Program Golf skal Forsvaret etablere et felles integrert forvaltningssystem, på tvers av alle forsvarsgrener.

¿ Det felles forvaltningssystemet vil inkludere datasystemer for logistikk, lønn, regnskap og så videre.

¿ Fase en – eller leveringsprosjekt 1 (LP 1) – er avsluttet.

¿ Forsvaret skal nå ta stilling til leveranseprosjekt 2 (LP 2), hvor Program Golf har kommet med ett forslag, basert på det tyske programvareselskapet SAP.

¿ Forsvarssjef Sverre Diesen har gått mot dette, og lansert et eget forslag som dels inkluderer SAP og dels inkluderer Luftforsvarets eksisterende løsning.

¿ Ved årsskiftet 2004/2005 var det brukt rundt 1,3 milliarder kroner på Program Golf.

¿ Forsvarets hovedpartnere har så langt vært IBM og SAP.

- Ifølge kilder vi har hatt kontakt med skal FLO/FD ha forhandlet frem en oppstartsavtale med IBM vedrørende en delt løsning som ertatning for Golf LP 2?

- Dette er feil, denne avtalen har ingen binding til LP 2. Dette er et videre arbeid med fremskaffelsesløsningen (alternativene) for LP 2. Denne kontrakten er et tillegg til en eksisterende tjenesteavtale med IBM for at det skal kunne være en løpende dialog med Forsvarsstaben/Program Golf.

- Er denne avtalen signert?

- Denne kontrakten som er et tillegg til en eksisterende tjenesteavtale med IBM er signert.

- Hvem gav klarsignal for at en slik avtale ble fremfohandlet?

- Klarsignal for denne avtalen er gitt av forsvarsstaben, ved Sjef Forsvarsstab.

- Er politisk ledelse orientert om at Forsvaret har forhandlet frem avtaler med leverandører som ertatning for LP 2?

- Dette er feil, denne avtalen er ingen erstatning for LP 2. Dette er et videre arbeid med fremskaffelsesløsningen (alternativene) for LP 2. Denne kontrakten er et tillegg til en eksisterende tjenesteavtale med IBM for at det skal kunne være en løpende dialog med forsvarsstaben/Program Golf.

- Hva er kontraktssummen som er indikert i den fremforhandlede avtalen med IBM?

- Denne kontrakten som er et tillegg til en eksisterende tjenesteavtale med IBM har en øvre ramme på ca 5 millioner kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag