*Nettavisen* Økonomi.

Ga nazihilsen til Breiviks heltinne

Foto: faksimile (The Sun).

Britisk avis avdekker innholdet i hatsk nazifestival samme uke som terrorofrene gravlegges.

04.08.11 21:31

Chris Hurst (22), som er leder for London-avdelingen til det høyreekstremistiske partiet British National Party (BNP), var til stede under en ny-nazist-festival i Ungarn som samlet flere tusen høyreekstremister fra hele Europa. Hurst ble avbildet mens han ga nazihilsen til den høyreekstremistiske svenske sangeren Saga da hun opptrådte under festivalen.

Det er den britiske avisen The Sun som infiltrerte festivalen, som blir avholdt i den ungarske byen Veroce samme uke som terrorofrene i Norge gravlegges.

Hurst ga nazihilsen og ropte ut «Sieg Heil» flere ganger da Saga sang det som angivelig er en av Anders Behring Breiviks favorittsanger av artisten.

- Bra å kjempe tilbake
The Suns journalistteam, som jobbet i skjul, snakket med Hurst under festivalen om Breiviks meningsløse og horrible terrorangrep.

- Det er bra å kjempe tilbake, men ikke ved å drepe unge, hvite mennesker, sa Hurst til avisen.

Hurst antydet at Breiviks handlinger skyldes innvandring.

- Isolerte hendelser som dette kommer til å skje oftere og oftere i takt med at problemet vokser, sa han.

- Viktig inspirasjonskilde
Ifølge The Sun skal Sagas sangtekster ha vært en viktig inspirasjonskilde for massemorderen Breivik. I sitt bisarre terrormanifest har Breivik dedikert tre sider til sangerinnes hatske sangtekster.

Han siterte tolv av hennes sanger i terrormanifestet, og skrev at han lyttet til dem mens han forberedte seg til den grusomme terrorhandlingen.

«Saga er en tapper, svensk, kvinnelig nasjonalistorientert musiker som skaper popmusikk med patriotiske tekster. Hun er, etter min mening, den beste og mest talentfulle patriotiske musikeren i den engelsktalende verden,» skriver Breivik i terrormanifestet.

«Konservativ martyr»
Videre oppfordrer han folk som er tilhengere av å følge hans fotspor som «konservativ martyr», til å la seg motivere av Sagas tekster.

Saga var tirsdagens hovedinnslag under den fem dager lange nazifestivalen. Ifølge den britiske avisen The Sun åpnet hun opp med sin hatske sang «Hypocrite».

«Du klager over innvandringen. Du gjør meg syk. Det var din stemme som åpnet grensene, din skitne hykler,» lyder sangteksten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.