Ga spedbarn ulovlig medisin

Pfizer - verdens største medisinprodusent, skal ulovlig ha gitt 100 nigerianske barn og småbarn det forbudte preparatet Trovan, ifølge en hemmeligholdt rapport.

26.06.06 14:37

Nigerianske medisineksperter skal, ifølge Washington Post ha konkludert at medisingiganten Pfizer brøt internasjonale lovregler. Rapporten som omhandler dette ble skrevet for fem år siden, men aldri frigitt.

Det var under en epidemi i Nigeria i 1996 at medisinen som skal behandle hjerneinfeksjoner ble delt ut. Det var på et lite feltsykehus i Kano at de behandlet folk for sykdommen meningitis, som ofte har en dødelig utgang.

NA 24 – din nye næringslivsavis.

Problemet for Pfizer er at de ikke hadde fått autorisasjon ifra Nigerianske myndigheter til å benytte seg av det uferdige medikamentet. Dette førte til at de forbrøt seg på nigerianske lover, internasjonale lover som omhandler etikk innen medisin og FNs barnekonvensjon.

Fem barn døde etter å ha blitt behandlet med det eksperimentelle antibiotikumet og flere andre skal ha fått leddgikt, men det skal ikke være bevist at medisinen var årsaken. Seks barn skal ha dødd mens de tok et lignende preparat.

Samtidig som Trovan ble delt ut, skal ”leger uten grenser” ha formidlet lovlige antibiotikum til sykehuset.

Pfizer benekter alle beskyldningene og i en uttalelse til heter det

- Trovan reddet udiskutabelt liv, og Pfizer motsetter seg sterkt alle beskyldninger om at selskapet skal ha drevet sin forskning uetisk.

Trovan har senere blitt forbundet med rapporter om leverskader og dødsfall. I Europa er preparatet totalforbudt, mens det i USA har fått strenge restriksjoner og kun er tillatt for voksne I

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.