NA24.no

Gaddafi presset Statoil for penger

Sist oppdatert:
Ville ha vestlige selskaper til å dekke erstatningen til Lockerbie-etterlatte.

Muammar Gaddafi og hans regime i Libya forsøkte å presse Statoil og andre oljeselskaper til å dekke erstatningen til de etterlatte etter Lockerbie-angrepet, ifølge et lekket amerikansk dokument.

Statoil, ConocoPhillips, Total og flere andre vestlige selskaper skal angivelig ha blitt invitert av libyske myndigheter til et møte i 2009. På dette møtet ble selskapene presentert for et ultimatum, ifølge et WikiLeaks-dokument Reuters har fått tilgang til.

De libyske representantene truet med å «revurdere forholdet» til de vestlige selskapene dersom de ikke betalte penger inn til et nylig opprettet terrorfond.

Statoil opplyser at selskapet aldri betalte penger inn til fondet.

- Jeg kan avvise at vi har betalt inn penger til et fond, slik du her spør om, sier Bård Glad Pedersen, Pressetalsmann i Statoil, til Dagens Næringsliv.

Formålet med fondet var å sikre oppreisning til de etterlatte etter terrorangrepet mot et fly over Lockerbie i Skottland i 1988. Det antas at myndighetene i Libya sto bak aksjonen.

Opprettelsen og innbetalingen av 1,5 milliarder dollar til terrorfondet i 2008 bidro til å bedre forholdet mellom Libya og vestlige land.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere