NA24.no

Gaddafis midler er frosset

Foto: Haraz N. Ghanbari (AP)
Sist oppdatert:
Sveits fryser alle Gaddafis einedeler i landet.

De sveitsiske myndighetene har frosset alle finansielle eiendeler som i landet som tilhører, Muammar al-Gaddafi, skriver E24.

- Myndighetene i Sveits fordømmer på det sterkeste volden som Libyas sterke mann har brukt mot sitt folk, heter det i en kunngjøring fra det sveitsiske utenriksdepartementet.

- I lys av dette har vi besluttet å sperre med øyeblikkelig virkning alle aktiva som Gaddafi og hans omgangskrets har i Sveits.

Ifølge den sveitsiske sentralbanken har Libya i alt 613 millioner sveitserfranc, i overkant av 3,7 milliarder kroner, på konto i Sveits, samt verdipapirer for 1,2 milliarder kroner, melder NTB.

«Personlig» formue
Nøyaktig hvor mye penger og andre eiendeler Gaddafi kontrollerer, er usikkert, men landet Libya har et oljefond som forvalter i overkant av 300 milliarder kroner. Frem til nå har Libyas rikdom og Gaddafis personlige formue vært vanskelig å skille.

Gjennom det statlige fondet Libyan Arab Foreign Investment Company (LAFICO) har Libya plassert enorme verdier i selskaper i utlandet.

På listen over aksjeposter som LAFICO eier, finner vi 5 prosent av Banca diRoma, 7,5 prosent av fotballklubben Juventus og angivelig 7,35 prosent av Italias største bank, Unicredit.

I tillegg eier landet en betydelig andel i våpenprodusenten Finmeccanica.

Sammen med Kuwait og Abu Dhabi eier Libya Midtøstens største bank, Arab Banking Corp.

I hvilken grad disse investeringene tilfaller Gaddafi personlig, er høyst uklart.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere