*Nettavisen* Økonomi.

Gambler på å slippe forsikring

Foto: Shutterstock

Titusener reiser utenlands uten forsikring.

I 2011 gjennomførte nordmenn 6,7 millioner utenlandsreiser og halvparten av oss planlegger å reise på en eller flere helgeturer til utlandet det neste året. Nye tall fra Codan Forsikring viser at titusener tar risikoen det er å reise uten reiseforsikring.

Tall fra FNO viser at hver tiende reisende får bruk for sin reiseforsikring i løpet av ett år – med andre ord, uhell skjer når vi nordmenn drar på tur. Samtidig viser en undersøkelse gjennomført av Codan Forsikring at 5 prosent har reist utenlands uten reiseforsikring en eller flere ganger de to siste årene. Det tilsvarer over 80.000 uforsikrede utenlandsreisende.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Unødvendig risiko
- Uhell eller ulykker kan like gjerne skje på en langhelg i London med venninnene, som på en tre ukers sommerferie med familien. Mange nordmenn utsetter seg for en unødvendig stor risiko når de reiser uten forsikringspapirene i orden, sier Mari Bræin Faaberg, informasjonssjef i Codan Forsikring i en melding.

Titusener av nordmenn har altså vært på utenlandsreise uten å være forsikret de siste årene. 1 av 5 av disse oppgir at de gjør det fordi ”de er villige til å ta sjansen” på å reise uten forsikring. Like mange sier at de ikke vil bruke penger på reiseforsikring. Det kan fort bli dyrt.

Store problemer utenlands
- Reiseforsikringen er kanskje den billigste forsikringen du kan skaffe deg, dersom uhellet virkelig er ute. Flere tusen nordmenn havner på sykehus i utlandet hvert år, og sykehusutgiftene kan bli enorme dersom du ikke er tilstrekkelig forsikret. Uten reiseforsikring risikerer du et økonomisk uføre som kan vare livet ut, eller i verste fall å ikke få nødvendig behandling, sier Faaberg i meldingen.

Med en helårs reiseforsikring er du dekket på alle turer både innenlands og utenlands. For en person koster det drøye tusenlappen, mens en familie må ut med ca 1.600 for en slik reiseforsikring. Faaberg trekker fram følgende gode råd:

  • Ikke legg igjen penger og pass i nattbordskuffen på hotellet. Ta de med deg, eller sørg for at de er trygt oppbevart i en låst safe.
  • Husk at for eksempel leiebil anses som ulåst dersom vinduer, tak eller luker ikke er helt lukket. Skal du legge igjen forsikrede eiendeler her, må det legges i separat låst bagasjerom uten vindu, i låst hanskerom, låst skistativ, eller i låst fastmontert glassfiberrom.
  • Vær obs på at tyveriutsatte eller skjøre gjenstander som blant annet penger, smykker, edelstener, klokker, edelt metall, flasker, glass, kamera, mobiltelefon, musikkanlegg/mp3-spillere, videoutstyr og datautstyr ikke skal sendes som ekspedert bagasje.
  • Kjør forsiktig og tenk mathygiene. Ulykker og turistdiaré topper nordmenns «sykeliste» i utlandet – mange av disse tilfellene kan unngås med enkle forholdsregler.
  • Nyt reiseopplevelsen og god tur!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.