Gamblet bort 116 kommune-millioner

Foto: Marte Høgenhaug (NA24)

En ansatt i Oslos kommunale energiselskap spekulerte bort 116 millioner kroner.

12.03.09 09:39

Den 5. desember i fjor kom meldingen fra kraftselskapet E-CO Energi om at administrerende direktør Hans Erik Horn fratrådte sin stilling i selskapet. Begrunnelsen var at en ansatt hadde handlet utenfor sine fullmakter i forbindelse med handel i finansielle instrumenter.

NA24 - din næringslivsavis

Onsdag la E-CO, som Oslo kommune eier 100 prosent av, fram sine tall for 2008. Her kommer det fram at finanskostnadene økte vesentlig fra 2007 til 2008. Konstituert administrerende direktør i E-CO, Odd Øygarden, medgir overfor NA24 at dette skyldes valutaspekulasjonene der den ansatte gikk ut over sine fullmakter.

- Som det vil fremkomme i regnskapet per 31.12, har vi bokført et realisert og urealisert valutatap på 116 millioner kroner. Det er da en sum av både positive og negative posisjoner ved nyttår, sier Øygarden.

- Dette var årsaken til at Horn gikk av?

- Ja, bekrefter Øygarden, som ikke vil gå i ytterligere detaljer rundt saken.

- Anmelder ikke
Men det er på det rene at finanskostnadene til E-CO økte fra 468 millioner kroner i 2007 til 658 millioner kroner i 2008, og at det urealiserte valutatapet er en hovedforklaring på dette.

Ifølge Øygarden sa medarbeideren som handlet ut over sine fullmakter selv opp jobben da skandalen ble kjent før jul. Øygarden sier at selskapet ikke vil gå til rettslige skritt mot den tidligere medarbeideren.

- Hvorfor går dere ikke til rettslige skritt?

- Det er konkret vurdert, men det er ikke grunnlag for å forfølge det rettslig, sier Øygarden.

- De 116 millionene i urealisert tap er en sum av positive og negative posisjoner. I den summen ligger valutatapet. Den urealiserte delen er ett tap på 131 millioner kroner. Så er det 15-16 millioner som trekker i den andre retningen. Størrelsen på denne posten vil variere i inneværende år, avhengig av kursen på norske kroner mot euro. Men vi har gjort tiltak som begrenser dette utfallsrommet, så tapet kan bli mindre, sier Øygarden.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Øygarden sier at de fleste posisjonene vil bli avsluttet i løpet av inneværende år, mens en mindre del løper til 2010.

Solid resultat
Selv om E-CO ble påført et stort tap, leverte likevel selskapet rekordresultater for 2008.

Hele 3.748 millioner kroner skuffet E-CO inn i kassen, og etter skatter og avgifter sitter selskapet igjen med 1,1 milliarder kroner etter skatt. E-CO foreslår at 900 millioner kroner betales i utbytte til Oslo kommune. Dette er opp fra 650 millioner kroner i 2007.

Årsresultatet etter skatt er det beste noensinne, og er opp hele 14 prosent i forhold til 2007 som også var et svært godt år.

Økningen i driftsinntektene var på hele 925 millioner kroner fra 2007 til 2008 og skyldes ifølge en pressemelding fra selskapet høyere produksjonsvolum og høyere priser.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag