NA24.no

Gamblet og vant

Sist oppdatert:
Finanskrisen veier opp for tørt vær, og sender strømprisen ned.

- Til tross for at man har et underskudd på hydrologen og varsel om tørt vær framover, er strømprisen lav. Vi kan også oppleve fallende priser framover, sier kraftanalytiker Morten Nilsen i Bergen Energi til NA24.

NA24 – din næringslivsavis

I dag ligger spotprisen på strøm på 40 euro per megawatt, noe som tilsvarer 39,6 øre per KWh. For Sør-Norge er prisen enda litt lavere, 38,4 øre per KWh, ifølge Nilsen.

- Kan få fallende priser
- Det som er litt spesielt med dagens situasjon er at industrien drar ned forbruket veldig mye. Vi kan derfor oppleve fallende priser framover på grunn av at industriens forbruk er så lavt. Vi har fått en ny joker i strømmarkedet i år, i form av finanskrisen. Den kan gå inn å representere en mild og våt vinter, sier Nilsen.

Det er vanlig at kraftprisen synker i takt med at julefreden senker seg, men i Sør-Norge er det nå så lite vann at Statnett har varslet mulig eksportstopp gjennom Norned-kabelen til Nederland for å forsikre at man har nok vann i magasinene i Sør-Norge. Til tross for lite vann holder strømprisen seg lav, og Nilsen peker altså på finanskrisen.

Dramatisk fall i kullprisen
Kraftanalytikeren peker på at både kull-, olje-, og CO2-prisene har falt kraftig.

- Kullprisene har falt dramatisk de siste månedene, og da får du et lavere utgangspunkt for strømprisen. I det store og hele er det ikke mye av råvarene som ikke har falt, sier Nilsen.

Han peker på at framtidsprisene for strøm i første kvartal neste år ligger rimelig flatt rundt 43 euro per MWh, altså bare marginalt over dagens spotpris. Den lave prisen gjør også at folk sparer gode penger på lave strømkostnader.

Vinner på gambling
- De som har gamblet og ikke låst prisen i år, får utrolig mye igjen for det i den perioden vi er inne i nå, konstaterer Nilsen, som også mener dette er et godt tidspunkt å vurdere en fastpriskontrakt.

- Du har fått et veldig stort fall i prisene. De som har sovet gjennom 2008, burde kan skje se på muligheten for å låse på disse nivåene, hvis man har behov for litt forutsigbarhet, anbefaler Nilsen.

Priskollaps
Nilsen forteller at tyske konsumenter i dag får en skikkelig julegave i form av negative strømpriser noen timer.

- Fra klokken 14 til 17 er spotprisen minus 100 euro per megawatt. Man får altså betalt for å ta imot strømmen. Det er litt spesielt. Grunnen til at dette skjer er at noen produsenter har bommet skikkelig og pøser på med kraft i nettet, sier Nilsen.

Men det er altså tyskere, og dansker nord til Århus, som får nyte godt av priskollapsen.

- Eneste effekt på Norge er at det i alle fall ikke blir stor eksport fra Norge i denne perioden, fastslår Nilsen.

Fastpris
Ifølge prisoversikten på Konkurransetilsynets hjemmesider er billigste leverandør av ett års fastpriskontrakt nå Kraftinor AS som opererer med en pris på 48,38 øre/kWh. Billigste leverandør av tre års fastpriskontrakt er Ustekveikja Energi AS som har en pris på 50,50 øre/kWh.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere