*Nettavisen* Økonomi.

Game over på børsen

Børsraset viser at barn har lekt med finansielle fyrstikker.

(NA24-KOMMENTAR): Det er mange grunner til at Oslo Børs har falt så mye de siste dagene. Både subprime-krise, fare for USA-resesjon og noe lavere oljepris har nok medvirket. Men som NA24 skrev onsdag har det også forekommet en god del tvangssalg av belånte aksjer.

Indikasjoner på det får man når en aksje plutselig faller markant fordi et meglerhus pøser ut aksjer uansett pris. Kursen henter seg gjerne inn igjen etter at salget er fullført.

Et tilfeldig eksempel er IT-selskapet Itera på onsdag. Klokken 13.28 var Itera-aksjen sist omsatt for 4,90 kroner. Kjøperkursen lå på 4,80 og selgerkursen på 4,95. Så solgte DnB NOR Markets først en post til 4,80 kroner, og deretter flere poster i rask rekkefølge ned til 4,51 kroner klokken 13.32. Klokken 13.46 var kursen tilbake i 4,90 kroner. Det gir et fall på 8 prosent og en oppgang på 9 prosent på et drøyt kvarter, uten noen form for nyheter.

Jeg vet ikke om dette var et tvangssalg, men når man ser mange slike utslag i løpet av en dag, er sannsynligvis en del av dem nettopp det.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tar stor risiko
Belåning av aksjer har mange former, og kan være fornuftig i visse sammenhenger. Men i feil hender er dette en katastrofe som bare venter på å inntreffe.

De fleste av oss er kjent med lånefinansierte investeringer i bolig. Men du kan også lånefinansiere aksjeinvesteringer, for eksempel hos megleren du bruker. Du vil da kunne låne en del av summen du investerer. Hvor stor andel du kan låne avhenger av hvilken aksje det er snakk om og hvilket meglerhus du bruker. Men for aksjer i store selskaper vil du gjerne kunne låne rundt 80 prosent av investeringen. Du kan altså kjøpe aksjer for fem ganger så mye som du satser selv.

Fordelen med dette er at du øker oppsiden hvis aksjen stiger, for du får jo gevinsten også fra den oppgangen som skyldes dine belånte penger. Til fradrag kommer selvsagt renter på lånet.

Ulempen er at nedsiden også øker. For å beskytte seg mot tap, vil meglerhuset ta grep hvis aksjen faller under et visst nivå. Da må du stille med mer penger i sikkerhet. Hvis du ikke vil eller kan det, selges aksjene uten videre dikkedarier, ofte til en elendig kurs.

Det er nettopp risikoen for store svingninger som gjør at man over tid blir kompensert med bra avkastning i aksjemarkedet. Men det hjelper lite hvis du må gå i garderoben etter å ha tapt hele egenkapitalen din.

Høye renter
I tillegg skal man ikke glemme rentene. Meglerhusene tar gjerne en rente på rundt 8 prosent for aksjelån. Det er høyt. Det er faktisk bare marginalt lavere enn den langsiktige forventede avkastningen ved å eie aksjer, som de fleste vil si ligger i underkant av 10 prosent.

Når man så legger til kostnader i forbindelse med kjøpe og salg av aksjer (glem ikke «spreaden» - gapet mellom kjøper og selgerkurs), er det diskutabelt om forventet avkastningen er positiv.

Hva med boliglån?
Så kan man si at det egentlig er litt unaturlig å se på belåning av aksjer isolert sett. Det som teller er primært hvor mye lån du totalt har, til hvilken rente, sammenholdt med verdien av dine eiendeler. Slik sett er aksjekjøp belånt såfremt du fortsatt har boliglån.

Det er i prinsippet riktig. Men det er gradsforskjeller. For det første vil man med et boliglån i større grad selv bestemme om og når man vil selge aksjer. For det andre vil renten normalt være lavere enn ved et aksjelån.

Det er fullt forsvarlig og fornuftig å investere langsiktig i aksemarkedet selv om man fortsatt har boliglån, såfremt man har egenkapital i boligen og god betjeningsevne. Men det er ikke forsvarlig eller fornuftig å bruke vesentlig belåning av aksjekjøp.

Da driver du ikke sparing eller investering, du driver gambling. I disse dager er det en god del som må kaste kortene.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Tenk på Laika
Stoltenbergs lumre spill
Køprising kommer
Klart for rentehopp
U-landene fosser frem

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag