*Nettavisen* Økonomi.

Gammel trend rammer boligpriser

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Marginal endring i prisene.

03.06.13 12:51

Boligprisene var i mai 0,1 prosent høyere enn i april, viser eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk.

Boligprisene er nå 6,5 prosent høyere enn i mai i fjor, og 5,8 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen i 2012, viser nye tall fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

- Maitallene er som forventet. Normalt flater boligprisene ut i mai og juni fordi flere bruktboliger legges ut for salg i vårmånedene. Denne trenden gjør seg også gjeldende i år, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eff.

Prisene på eneboliger steg 0,9 prosent fra april, og var 6,4 prosent høyere enn i mai i fjor. For delte boliger falt prisen med 0,7 prosent, og var 4,7 prosent høyere enn samme måned i fjor, mens prisene på leiligheter steg med 0,1 prosent fra april. Her ligger prisene 7 prosent høyere enn mai 2012.

Forskjellig prisutvikling for de ulike boligtypene

Boligprisstatistikken viser følgende prisutvikling for de ulike boligtypene.

- Prisene på eneboliger steg 0,9 prosent fra april, og var 6,4 prosent høyere enn i mai 2012.

- Prisene på delte boliger falt med 0,7 prosent fra april, og var 4,7 prosent høyere enn i mai 2012.

- Prisene på leiligheter steg med 0,1 prosent fra april, og var 7,0 prosent høyere enn i mai 2012.

Tromsø har størst prisstigning
Prisutviklingen for de største byene viser at Tromsø fortsatt innehar den sterkeste prisveksten. Boligprisene i ishavsbyen har de siste 12 månedene steget hele 11,8 prosent. Trondheim og Sandnes følger deretter med henholdsvis 9,2 prosent og 8,1 prosent. Kristiansand ligger nederst med kun 0,6 prosent prisvekst det siste året.

- Dette viser at vi fortsatt har et differensiert boligmarked i Norge, hvor boligprisutviklingen varierer mye, både fra by til by, og fra fylke til fylke. Det bygges fortsatt for få boliger i typiske pressområder, som bidrar til en sterkere prisvekst i disse områdene. Andre steder, hvor det foreligger et mer ”mettet” boligmarked, vil prisutviklingen være mer moderat, sier Dreyer.

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 28 dager i mai, 1 dag mindre enn i april og samme formidlingstid som tilsvarende måned i fjor. Boligene selges raskest i Trondheim med kun 14 dagers formidlingstid, mens på bunn ligger Agderfylkene med 54 dagers formidlingstid.

Om undersøkelsen:
Foreløpige tall: Statistikken produseres to virkedager før månedsslutt. Alle tall som inneholder informasjon om den siste måneden er derfor foreløpige. Tallene for den nest siste måneden revideres månedlig slik at vi også får med observasjonene for de to siste virkedagene. Vanligvis får ikke revisjonen store utslag på tallene.

Omfang: Statistikken omfatter boliger som er annonserte på FINN, det vil si mellom 1/3 og 1/2-parten av alle boliger som omsettes i Norge i løpet av et år.

Areal: Til og med desember 2007 har vi brukt Boligareal (BOA) NS 3940 som arealmål i statistikken. Fra og med januar 2008 har flere og flere boliger blitt solgt og registrert med Primærromsareal. Dette arealmålet har nå så å si overtatt helt.

OBOS opp
OBOS-prisene var 1,3 prosent høyere i mai enn i april. Hittil i år har prisene på brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området steget med 4,5 prosent.

I mai var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området 43 443 kroner. Kvadratmeterprisen er 1,3 prosent høyere enn i april, og 8,4 prosent høyere enn i mai 2012.

– Prisveksten er høyere enn forventet. Vi tror prisene vil fortsette å stige, men ikke i samme tempo som hittil i år, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen.

I mai ble det foretatt 837 eierskifter tilknyttet OBOS, mot 736 i april og 832 boliger i mai 2012.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag