Tidligere utenriksminister Børge Brende er president av World Economic Forum, som organiserer den velkjente konferansen.

Der samles selveste kremen av kremen av verdens elite. Det ypperste av norsk samfunnselite møter også opp.

For å samle hele verdens krem-elite kreves det tungvektere på programmet, og en eksklusiv plassering. Davos er nemlig en liten alpeby langt oppe i de sveitsiske fjellene. Det bor bare omtrent 11.000 mennesker i landsbyen.

Det er ikke bare enkelt å komme seg frem til alpebyen, skal man tro mange av deltagerne. De foretrekker nemlig privatfly og helikopter for å komme helt frem til døren.

1.500 privatfly

Ifølge Air Charter Service forventer de en oppgang i antallet privatfly til hele 1.500 på konferansen som bare varer noen få dager. Det er en sterk økning fra fjoråret.

Dette er den første Davos-konferansen etter toppmøtet i Paris hvor daværende utenriksminister av Norge, Børge Brende var med å forhandle frem avtalen som ifølge en rekke samfunnstopper er helt nødvendig for å redde verdens klima.

Prislappen for å delta på den eksklusive konferansen er nok litt i overkant for både hvermannsen og store deler av norsk næringsliv. Minimumsdeltageravgiften er ifølge organisasjonen selv omtrent 19.000 dollar. Det er tilsvarer 163.000 kroner.

For dem som reiser med privatfly til Davos, må de nok beløpe seg på større summer for å komme hele veien frem. Ifølge Air Charter Service er det ingen flyplass i landsbyen. Det betyr at man er nødt til å grave enda lengre ned i lommeboka for å reise med helikopter den siste strekningen til konferansen.

Refser eliten

En av dem som reagerer på elitefesten er miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender. De stiller seg spørrende til om Brende og hans organisasjon har tilrettelagt for klimavennlig transport.

- For et forum som tilsynelatende er så opptatt av bærekraftig utvikling, stiller jeg meg spørrende til hvilke initiativ arrangøren har tatt for å få deltagerne til å reise mest mulig miljøvennlig, sier Riise til Nettavisen.

Miljøorganisasjonen mener det er åpenbart at privatfly ikke er i kategorien mest mulig bærekraftig.

– Internasjonalt samarbeid er avgjørende for å løse klimakrisen og flere av de store utfordringene verden står overfor, sier hun.

Nordmenn i Davos

Det er ikke bare presidenten av World Economic Forum som er fra Norge. Blant de kjente deltagerne i Davos-festen finner du Stein Erik Hagen.

Andre deltagere fra Norge er:

- Sigve Brekke, sjef i Telenor

- Gunn Warsted, styreleder i Telenor

- Nina Jensen, adm. dir i REV

- Gry Aarnes, direktør i Rema 1000

- Svein Tore Holsether, adm. dir i Yara

- Pablo Alberto Barrera Lopez, vise-president i Yara

- Arne Cartridge, spesialrådgiver i Yara