NA24.no

Går mot industrislakt

(Scanpix)
Sist oppdatert:
- Hvis ikke dette tar seg opp vil mange bedrifter gå over ende, sier industritopp.

- De internasjonale markedene er trøstesløse, og det vi ser nå kommer til å bli verre, sier Knut Sunde, direktør i Norsk Industri til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Dagens industriproduksjonstall fra Statistisk sentralbyrå bekreftet at industrien er i problemer.

Les mer her: Kraftig industrifall

- Det vi ser er at store ordrereserver redder viktige norske bransjer, sier Sunde.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Blir verre enn dette
- Men vi kommer til å se at dette blir verre. Tilbakemeldingene fra våre medlemsbedrifter er trøstesløse. Hvis den internasjonale nedgangen fortsetter i noen måneder til vil vi ikke bare se at industribedrifter nedbemanner, men faktisk går over ende, fortsetter direktøren.

Så sent som i går varslet industrigiganten Norsk Hydro at mellom 250 og 300 ansatte sannsynligvis mister jobben.

Les mer her: Gigantkutt i Hydro

Sunde mener det haster med å få på plass de nødvendige tiltakene som skal være med på å redde stumpene.

- Vi har ennå ikke sett konsekvenser av bankpakken, og obligasjonsfondet har ikke en gang kommet på plass. Alt tar tid å få effektuert, og mens dette pågår ser vi dramatiske konsekvenser for selskapene som rammes, sier han.

- Imidlertid vil ikke pakkene som nå lanseres i mange land løse de fundamentale problemene. Dette er bare som medisin til en alvorlig syk pasient - den mildner bare symptomene. Vi må være forberedt på en kraftig negativ impuls for 2009 og for første del av 2010, sier Sunde til NA24.

- Bedre enn ventet
- Industriproduksjonen falt mindre enn ventet. Vi ventet en nedgang på 2,5 prosent, men den falt «bare» med 1,3 prosent, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities.

Andreassen sier at tallene viser at fallet i industriproduksjonen er langt bedre enn det bedriftene har rapportert i diverse undersøkelser, blant annet gjennomført av Statistisk Sentralbyrå.

- Derfor venter vi et videre fall og en betydelig reduksjon i sysselsettingen. Hittil har det vært en veldig bred nedgang, men byggebransjen er verst ute, sier Andreassen.

Økonomen mener at ingen deler av industrien vil slippe unna, med unntak av næringsmiddelindustrien.

- Mat og drikke skal vi jo ha, konstaterer Andreassen.

Hittil har de høye investeringene i oljesektoren skjermet denne sektoren for nedgang. Men det kraftige fallet i oljeprisen vil få følger også her.

- Til slitt vil fallet påvirke den oljerelaterte delen av industrien. Vi har sett toppen her, og her vil det komme en nedgang, tror Andreassen.

- Oppsummert venter vi et videre fall i industriproduksjonen i månedene som kommer, og en betydelig nedgang i sysselsettingen, fastslår Andreassen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere