*Nettavisen* Økonomi.

Går på Madoffs hustru

Foto: TIMOTHY A. CLARY (AFP)

Ruth Madoff kreves for 270 millioner kroner.

30.07.09 18:27

Til nå har Bernard Madoffs kone gått fri fra kriminelle anklager. Nå har imidlertid ektemannens konkursbo saksøkt henne med et erstatningskrav på over 270 millioner kroner.

NA24 – din næringslivsavis

-I årtier har fru Madoff levd et liv i overdådig luksus ved å bruke penger som hennes ektemann urettmessig unndro fra sine kunder. Millioner av dollar er også endt opp på hennes personlige bankkontoer og i hennes investeringer, skriver bobestyrer Irving Picard i stevningen, ifølge borsen.dk.

Det er allerede tatt beslag i parets luksusleilighet på Manhattan, privatfly og yachter, men nå vil altså konkursboet også inndra en del av midlene som står i 68-årige Ruth Madoff sa eget navn.

Gigantisk og langvarig
Bernard Madoff ble arrestert i desember i fjor, etter å ha lagt kortene på bordet først overfor sine to sønner og deretter overfor politiet. Han sa seg i mars skyldig etter tiltalen og har siden vært fengslet. 29. juni ble han dømt til 150 år bak lås og slå.

Han stod bak det som trolig er tidenes største svindel. Totalt viste det seg at over 60 milliarder dollar, eller over 400 milliarder kroner, bare var luft etter at Madoff i et par tiår hadde gitt kundene stabil, god avkastning og detaljerte oversikter over handler – som det i ettertid viser seg at han aldri utførte.

En betydelig del av pengene kom fra velstående enkeltpersoner og fra veldedige organisasjoner, spesielt organisasjoner med tilknytning til det jødiske miljøet, hvor Madoff var høyt respektert. Madoff sa utad at han investerte i aksjer og brukte derivater til å redusere svingningene i porteføljen. I realiteten viser det seg at han overhodet ikke gjorde transaksjoner for kunder.

Ponzi-svindel
Oppkalt etter Charles Ponzi, som i 1920 ble kjent som den første som drev et slikt system, hvor penger fra nye investorer brukes til å betale ut fiktiv avkastning til eksisterende investorer.

Slike systemer fører til at differansen mellom midlene som burde være til forvaltning og det som faktisk finnes, øker år for år. De kollapser når det blir tatt ut så mye penger at det ikke lenger er midler nok til å dekke over dette avviket.

På grunn av finanskrisen sist høst har flere slike systemer blitt avdekket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.