*Nettavisen* Økonomi.

Går sin seiersgang

Dow Jones gikk opp for tredje dag på rad og noterte seg for enda en ny rekordsluttnotering.

05.10.06 22:51

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De amerikanske aksjene steg for tredje dag på rad tross sterkere oljepris og at sentralbanken raslet med rentesabelen. Dow Jones ble styrket av gode resultater i blant annet indeksens komponenter Caterpillar Inc. og Altria.

Starbucks var blant dagens vinnere og hjalp Nasdaq frem til en ny sterk avslutning.

NA24 - din næringslivsavis

De toneangivende
Industriindeksen Dow Jones, som har hatt to flotte dager med nye rekordnoteringer, fortsatte fremgangen idag og steg med 0,14 prosent, men teknologitunge Nasdaq, som steg med to prosent i går, var enda sterkere og fortsatte den fine trenden i dag med en økning på 0,67 prosent. Den bredere S&P 500-indeksen hadde også en god dag med en økning på 0,22 prosent.

Dagens oljeprisøkning styrket energiaksjene betraktelig. Delindeksen for oljeservice steg med 2,8 prosent, mens energisektoren steg med 0,8 prosent.

Følg børsene her

Klikk på bildet for å forstørre.

Oljen klatret
For andre dag på rad steg oljeprisen på råvarebørsen i New York. Når gulvhandelen stengte på NYMEX kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i november, 59,97 dollar. Dette er en økning på 56 cents, eller litt under en prosent. Når gulvhandelen stenger fortsetter handelen elektronisk.

Årsaken til oppgangen for det sorte gullet kom etter nye spekulasjoner om at oljekartellet Opec vil kutte i produksjonen for å hindre oljeprisfall.

Ifølge Financial Times skal Opec planlegge å kutte oljeproduksjonen med 1 million fat olje daglig. Verdens største oljeeksportør, Saudi-Arabia, skal ifølge de samme opplysningene kutte 300.000 fat olje om dagen.

Som ventet gikk oljeprisstigningen hardt utover blant annet fly- og transportaksjene. En av de største taperne her var Frontier Airlines som sank med 11,5 prosent.

Følg oljeprisen

Færre i trygdekø
Det var færre førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA i forrige uke.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA falt i forrige uke med 17.000 til 302.000, viser tall fra amerikanske myndigheter.

Ifølge Bloomberg News var det ventet at 315.000 møtte opp for å søke om ledighetstrygd for første gang.

Boligprisfall
Det er også levert en rapport som antyder at de amerikanske boligprisene vil falle fremover.

Moody's Economy.com Inc er selskapet som står bak rapporten. Her fremkommer det at de amerikanske boligprisene vil falle mer enn ti prosent i 20 storbyområder i USA. Prisfallet er ventet å vare minst til 2008 og kanskje til og med ut 2009, ifølge wall Street Journal, ifølge di.se.

Inflasjonsfrykt
I en tale torsdag påpekte presidenten for den amerikanske sentralbankens avdeling i Philadelphia, Charles Plosser, at han var bekymret om at inflasjonen, med unntak av mat og energi, kan holde seg over to prosent i minst ett år til, skriver Reuters.

- Den amerikanske renten er kanskje ikke høy nok til å kvele den siste tids inflasjonsøkning, sier Charles Plosser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Steg på optimisme
Den amerikanske cafékjeden Starbucks har laget en slagplan som skal gjøre de til verdens desidert største.

Målet skal være å få hele 40.000 caféer plassert rundtomkring i verden, skriver borsen.dk. Om de skal få gjennomført dette innebærer det at dagens antall på 12.440 må mer enn tredobles.

Investorene digget ideen og sender aksjen rett opp på dagens handel. Aksjen steg med over 7,5 prosent til over 38,50 dollar. Dermed nærmer aksjen seg rekordnoteringen fra 5. mai i år på 39,63 dollar. Se aksjen her

Opsjonsfall
Apple-aksjen faller etter at det ble klart at toppsjefen Steven Jobs visste om opsjonstriksing i selskapet.

I går innrømte selskapet at toppsjefen, Steven Jobs, visste om feilaktig bruk av opsjoner, men at han selv ikke hadde fått noen. Selskapets finansdirektør, Fred Anderson, trakk seg fra selskapets styre. Aksjen til IT-giganten som produserer iPod og Macintosh faller på Nasdaq.

Aksjekursen falt med rundt 0,8 prosent. Se aksjen her

Dagens nøkkeltall
Dow +0.14% til11,866.69

Nasdaq +0.67% til 2,306.34

S&P 500 +0.22% til 1,353.22

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag