*Nettavisen* Økonomi.

Går snart tom for cash

Foto: (Scanpix)

USAs hjørnestein kan få problemer med å betale regningene sine.

02.10.08 12:42

Økonomisk sett er den amerikanske staten California ikke bare USAs største, men også verdens åttende største økonomi. For eksempel er den større enn den spanske økonomien.

NA24 - din næringslivsavis

Nå føler imidlertid denne gigantøkonomien virkelig kredittkrisen på kroppen.

Her får du hele finanskrisen i kronologisk rekkefølge fra da den startet

Statens økonomitopper advarer mot at de frosne kredittmarkedene i USA truer statens muligheter til å låne kortsiktige midler, ifølge Associated Press.

- Skoler får ikke penger
Statens skattedirektør John Chiang sier at problemene i kredittmarkedene gir enorme utfordringer for staten da California forsøker å låne penger for å få betalt umiddelbare kostnader. Han advarer om at dersom staten ikke får lånt penger vil de gå tomme for kontanter ved utgangen av oktober.

Dersom dette skulle skje vil offentlige tilbud bli stanset og dermed vil blant annet skoler, pleiehjem og politi ikke få utbetalt lønninger.

Chiang anslår at staten trenger å låne syv milliarder dollar til og med juni 2009.

Schwarzenegger styrer
Actionhelten Arnold Schwarzenegger, som er guvernør i California, har sendt brev til Californias medlemmer i Kongressen der han ber de om å støtte opp under krisepakken på 700 milliarder dollar.

Nylig signerte Schwarzenegger budsjettet flere uker på overtid da staten risikerte et underskudd på 15,2 milliarder dollar. Toppolitikerne i staten tjener 116.208 dollar pluss daglige utgifter på 170 dollar årlig. Til sammenligning får senatets president 133.639 dollar i årslønn.

Les om pakken her: Ja til krisepakken

Spør eksperten
Investeringsdirektør Trym Riksen i DnB Nor Private Banking vet mer enn de fleste om intrikate, finansielle forhold. Han blir ofte bruk som ekspertkommentator på TV og i aviser, og blogger hver mandag på NA24.

Torsdag klokken 20 svarer han på alt du lurer på om den vedvarende børskrisen.

Still dine spørsmål her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag