NA24.no

Foto: Skjermdump / NTB Scanpix

Går til millionssøksmål mot staten

- Pasienter som kunne fått hjelp blir skremt vekk av Statens legemiddelverk, sier advokat.

Statens legemiddelverk og deres talsmann Steinar Madsen personlig, blir nå for første gang saksøkt i Norge av produsent av naturpreparat.

Oralmat Norge krever flere titalls millioner i erstatning. Selskapet er kjent for å selge naturproduktet «Oralmat» rugspiredråper, som skal ha effekt mot astma, KOLS og lignende sykdommer.

Selskapet mener Madsen og legemiddelverket systematisk har gått ut over sin kompetanse og bedrevet hetskampanje mot produktet i en årrekke.

- Blir skremt vekk av staten

- Dette har gått ut over pasienter som kunne fått hjelp og som blir skremt vekk av staten. Selskapet er lei av det som betegnes som stadige usaklige, skadelige og krenkende utfall i media i en årrekke, og tar nå et voldsomt oppgjør med både Madsen og det statlige verket, sier Per Danielsen, advokat i Advokatfirmaet Danielsen & Co AS, til Nettavisen.

I stevningen er det vist til en rekke påstander fremsatt i P4, VG, NTB, TV2 og Dagbladet, som det kreves erstatning og oppreisning for. Ingen av mediene er saksøkt.

- Legemiddelverket har påstått at Oralmat rugspiredråper bare kan selges med markedsføringstillatelse, hvilket selskapet bestrider. Oralmat krever derfor også dom på at produktet lovlig kan selges i Norge. Oralmat mener verket bryter legemiddelloven og bedriver maktmisbruk, til skade for folkehelsen. Produsenten påstår verket bare har lov til å kritisere og passe på at naturprodukter ikke markedsføres som legemidler. Verket har ikke lovhjemmel til å angripe et lovlig produkt, sier Danielsen.

Vil sette grenser

Danielsen mener det i alle år har eksistert konflikt mellom legemiddelverket og produsenter og naturpreparater og naturmidler.

- Dette er naturlig fordi verket er et kontrollorgan. Men dette er første gang noen trekker verket for retten og tar et generaloppgjør for å trekke opp grensene for hva verket skal kunne utøve av makt og kontroll, sier han.

Verken Legemiddelverket eller Steinar Madsen har mottatt noen stevning fra Oralmat.

- Det er derfor vanskelig å ta stilling til denne, sier Vibeke Åbyholm, kommunikasjonssjef i Statens legemiddelverk, til Nettavisen.

Ulovlig reklame

Åbyholm opplyser at Oralmat har fått omsetningsforbud av Mattilsynet, og Legemiddelverket har informert firmaet BioShop, som selger Oralmat, om at de driver med ulovlig reklame.

- I reklamen påstås det at Oralmat virker på sykdommer som svineinfluensa, astma og KOLS, dette er ulovlige medisinske påstander som ikke er dokumentert. Mattilsynet og Legemiddelverket behandlet saken etter bekymringsmeldinger fra blant annet Folkehelseinstituttet og Forbrukerombudet, fortsetter hun.

Hun understreker at Mattilsynet har ansvar for tilsyn med kosttilskudd og kan stoppe salg av produkter som er ulovlige.

- Legemiddelverket fører tilsyn med markedsføringen av legemidler og kan pålegge retting av reklame hvis regelverket ikke følges. Det er ulovlig å bruke medisinske påstander i markedsføringen av kosttilskudd, sier Åbyholm i legemiddelverket.

Har du nyhetstips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere