NA24.no

Garanterer ikke Dubai-hjelp

Foto: KARIM SAHIB (AFP)
Abu Dhabi sier de vil vurdere krisehjelp i forhold til det enkelte selskap.

Onsdag kom sjokkmeldingen om at eiendomsutviklingsselskapet til Dubais statlige investeringsfond, Dubai World, ba om en utsettelse på sine gjeldsforpliktelser på 59 milliarder dollar.

Les mer: Sjokktiltak i Dubai

Nyheten om misligholdet sendte sjokk ut i markedene. Investorer frykter en gjentagelse av Lehman Brothers-kollapsen, som i september i fjor sendte verden ut i en økonomisk krise der bankene stoppet utlån da de fryktet en dominoeffekt knyttet til råtne lån.

Mange hadde satt sin lit til at det oljerike naboemiratet Abu Dhabi ville gå inn og garantere for forpliktelsene, men ifølge en høyt plassert kilde i emiratet vil de ikke komme med noen vidtspennende garanti.

- Mye må bli klargjort
- Før ting blir klarere er det vanskelig å gjøre en ytterligere investeringsbeslutning på obligasjonene. Mange ting må bli klargjort av Dubai, sier den høytstående embetsmannen fra Abu Dhabi til Reuters.

Personen ville ikke identifiseres, da han ikke hadde tillatelse til å prate med mediene.

Emiratene danner en løs føderasjon, der hvert emirat utgjør en separat rettslig enhet. Abu Dhabi har derfor ingen formell forpliktelse til å hjelpe sitt kriserammede naboemirat, selv om mange altså stolte på at lånene hadde en implisitt garanti.

Det viktigste for emiratene er å begrense skadene på føderasjonen selv.

- Sentralbanken overvåker utviklingen veldig nøye for å sikre at det ikke er noen negativ påvirkning på økonomien i de Forente Arabiske Emirater, sier en talsmann i sentralbanken i samtale med nyhetsbyrået.

Det ventes at myndighetene i Dubai vil komme med en uttalelse på mandag, i forbindelse med at finansmarkedene i Gulf-regionen gjenåpner etter å ha vært stengt i forbindelse med den religiøse høytiden Eid.

- Begynnelsen på en ny fryktbølge
- Er vi heldige, blir denne saken avklart i neste uke, og det hele blir med skrekken. Samtidig kan vi ikke se helt bort fra muligheten av at dette er begynnelsen på en ny fryktbølge med omfattende markedskorreksjoner før årsslutt. Per i dag er det for tidlig å konkludere, skriver Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets i en rapport i forkant av dagens nyhet.

Les mer: - Kanskje vi slipper med skrekken

Også her hjemme er det flere som sliter med å oppfylle låneforpliktelsene sine. Ifølge Dagens Næringsliv har investor Berge Gerdt Larsens selskaper satt ny norgesrekord i mislighold av lån.

Les mer: Rekordproblemer for Gerdt Larsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere