*Nettavisen* Økonomi.

Gardermoen knuser Kastrup

Foto: (OSL)

Snart er Oslo Lufthavn ledende i Norden.

24.01.13 18:26

I 2012 hadde Oslo Lufthavn 22,1 millioner passasjerer. Til sammenligning hadde København Lufthavn 23,3 millioner passasjerer. Aldri før har passasjerantallet mellom de to lufthavnene vært mindre.

- Vi har i våre prognoser for 2013 anslått 23 millioner passasjerer. Vi er allerede større enn Helsingfors og Arlanda, og det vi vet er at vi vokser raskere enn alle de andre flypassene, sier Joachim Westher Andersen, medierådgiver ved Oslo Lufthavn til Nettavisen NA24.

Andersen spår at tronskiftet skjer i løpet av 2014-2015.

- Vi vil kanskje være større enn dem i enkeltmåneder allerede i år. Nordmenn er flyglade folk, sier han.

Andersen forklarer den voldsomme utviklingen i passasjerantallet med nordmenns gode økonomi. Den økte konkurransen imellom flyselskapene bidrar også til økt vekst.

Ikke opptatt av Oslo

På Kastrup er man ikke så opptatt av hva som skjer i Norge. Her er man mer opptatt av hva de store europeiske flyplassene.

- Vi kan dessverre ikke offentliggjøre våre prognoser for 2013 siden vi er børsnotert, sier Søren Hedegaard Nielsen, pressesjef ved Københavns lufthavn til Nettavisen NA24.

Han påpeker at trafikksammensetningene på de to lufthavnene er helt forskjellige.

- På Gardermoen er fordelingen mellom innenriks og utenriks jevn. I København er kun 8 prosent av trafikken innenriks. Kastrup har 24 interkontinentale destinasjoner, mens Oslo har fem, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Skjermdump

Pressesjefen mener det også ikke er riktig å sammenligne de to flyplassene da Kastrup i større grad merker finanskrisen.

- I Norge varte finanskrisen i bare 20 minutter av medlidenhet for resten av Europa, sier han lattermildt.

Liten markering

Det er ikke bare passasjerantallet som øker på Oslo Lufthavn. I 2017 blir flyplassen nesten dobbelt så stor som i dag. Antallet kvadratmeter skal økes fra 148.000 til 265.000. Styret i Avinor, som eier Oslo Lufthavn Gardermoen, vedtok i 2011 å bygge ut for 12,5 milliarder kroner.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Narud Stokke Wiig (OSL)

- Hvordan vil dere feire at dere snart har flest passasjerer i Norden?

- Hvis den dagen kommer blir det en liten markering med glimt i øyet, sier Joachim Westher Andersen, medierådgiver ved Oslo Lufthavn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.