NA24.no

Gasseksporten redder AS Norge

Foto: Erik Johansen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Aldri før har vi eksportert så mye naturgass som i januar.

Overskuddet i handelsbalansen endte på 29,4 milliarder kroner i januar, viser statistikk fra Statistisk sentralbyrå.

NA24 - din næringslivsavis

Dette er en nedgang på 7,8 milliarder fra samme periode i fjor, men en økning fra desember. Eksportverdien for naturgass endte på 21,2 milliarder, en økning på 26,9 prosent mot samme periode i januar 2008, og er dermed på sitt høyeste nivå noensinne.

Høyeste nivå noensinne
- Dette skyldes at eksportmengden av gass i gassform endte på det høyeste nivået noensinne, med hele 9,8 milliarder kubikkmeter. Dette er en økning på 4,8 prosent fra sist måned og 9 prosent fra januar 2008, skriver SSB i meldingen.

Eksportverdien for råolje var i januar 18,0 milliarder kroner. Dette er nedgang på 36,8 prosent fra januar måned i fjor, men opp 0,5 prosent fra foregående måned. Gjennomsnittlig pris per fat endte på 318 kroner, noe som er en liten oppgang fra 291 kroner i desember. Dette er likevel en markant nedgang fra 508 kroner per fat i januar 2008. Eksport av antall fat råolje økte minimalt fra 56 til 56,5 millioner i samme periode.

Fallende eksport
Samlet sett falt eksporten 16 prosent, mens importen falt 11 prosent fra januar i fjor til januar i år.

For varer unntatt skip, oljeplattformer, råolje, gass og kondensater utgjorde eksportverdien 24,7 milliarder kroner. Dette er det laveste nivået siden juli 2006. Tilsvarende eksportverdi for januar 2008 var 30,0 milliarder.

- Utslagsgivende for denne nedgangen var eksportverdien for mineraloljeprodukter, som gikk ned 1,7 milliarder kroner, flytende propan og butan, med nedgang på 1,3 milliarder, og metaller, unntatt jern og stål, som gikk ned 1,7 milliarder, skriver SSB.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Laveste import på to år
Importverdien fortsetter nedgangen, som har vart siden september i fjor, og i januar ble det importert varer unntatt skip og oljeplattformer for 34,7 milliarder kroner.

- Dette er en nedgang på 11,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og det laveste nivået siden februar 2007. Denne nedgangen skyldes blant annet at importen av kjøretøy for vei har falt med 1,9 milliarder kroner fra januar i fjor. I tillegg var importen av malmer og avfall av metall redusert med 45,7 prosent til 1,5 milliarder kroner, mens bearbeidede varer viste en nedgang på 1,1 milliard, skriver SSB.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere